موثرترین راههای درمان رفلاکس معده در خانه
آیا تا بحال پس از خوردن غذا، احساس خفگی کردهاید؟ و یا احساس کردهاید که غذا در گلوی شما گیر کرده است؟ اگر تجربه این وضعیت را داشته باشید، حتما میدانید بسیار آزادهنده بوده و احساس بسیار ناخوشایندی را به دنبال دارد. شاید خیلی از شما این وضعیت را به عنوان ترشکردن بشناسید اما جالب است بدانید که نوعی بیماری است و مانند اکثر بیماریها درمان دارد.
رعایت مجموعهای از نکات، استفاده از برخی مواد غذایی طبیعی، مصرف عرقیات گیاهی مفید و… همگی از جمله راهکارهایی هستند که میتوانید با کمک گرفتن از آنها، به راحتی و در خانه، به کنترل اسید معده و تسکین علائم آزاردهنده آن کمک کنید.
اگر مایل هستید که این راهکارهای کاربردی را برای کمک به خود یا اطرافیانتان بدانید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید:
در این مطلب می خوانیم
- اسید معده چیست؟
- تعریف رفلاکس معده و علائم آن
- علائم اصلی رفلاکس معده
- کاهش فوری رفلاکس اسید معده با داروی گیاهی
- برگ ریحان
- رازیانه
- دارچین
- میخک و درمان رفلاکس اسید معده
- تاثیر زیره سبز بر کنترل اسید معده
- سرکه سیب موثر بر کنترل رفلاکس معده
- آب نارگیل
- عسل شفابخش در کنترل اسید معده
- درمان خانگی رفلاکس معده
- آدامس بجوید
- قدم بزنید
- خوابیدن بعد از غذا ممنوع!
- عدم مصرف سیر و پیاز
- قرص رفلاکس و کنترل اسید معده
- از این مواد غذایی پرهیز کنید
- عرقیات ضد رفلاکس معده
- سوالات متداول درباره رفلاکس معده
- جمع بندی
اسید معده چیست؟
وظیفه معده شما کمک به هضم غذایی است که میخورید. یکی از راههای انجام این کار، استفاده از اسید معده است که با نام گاستریک اسید نیز شناخته میشود. اسید معده از کلرید پتاسیم، کلرید سدیم و اسید هیدروکلریک تشکیل شده است اما جزء اصلی اسید معده، اسید هیدروکلریک است.
بیشتر بخوانید : درمان گاستریت معده
پوشش داخلی معده شما، به طور طبیعی، اسید معده را ترشح میکند. این ترشح، هم توسط هورمونها و هم سیستم عصبی شما، کنترل میشود. گاهی اوقات، معده شما ممکن است اسید معده بیش از حد تولید کند که ممکن است منجر به ایجاد علائم ناخوشایند شود. ترشح بیش از حد اسید معده، ممکن است منجر به بروز زخم معده، اسهال و سایر علائم شود.
تعریف رفلاکس معده و علائم آن
رفلاکس معده (GERD)، وضعیتی است که در آن محتویات حاوی اسید در معده شما به طور مداوم به مری ( لولهای از گلو به معده) نشت میکند. رفلاکس اسید به این دلیل اتفاق میافتد که دریچهای در انتهای مری (اسفنکتر تحتانی مری) زمانی که غذا به معده شما میرسد، به درستی بسته نمیشود. سپس اسید، بصورت معکوس از طریق مری به سمت گلو و دهان جریان مییابد و طعم ترش به شما میدهد.
رفلاکس اسید، تقریباً برای همه در مقطعی از زندگی اتفاق میافتد. داشتن رفلاکس اسید و سوزش سر دل، هرازگاهی کاملا طبیعی است. اما، اگر بیش از دو بار در هفته، در طی چند هفته، دچار رفلاکس اسید یا سوزش سر دل میشوید، دائماً از داروهای سوزش معده و ضد اسیدها استفاده میکنید، اما علائم شما همچنان عود میکند، ممکن است به GERD مبتلا شده باشید.
این بیماری شما، باید توسط پزشک متخصص درمان شود. نه فقط برای تسکین علائم، بلکه به این دلیل که GERD میتواند منجر به مشکلات جدیتری شود.
علائم اصلی رفلاکس معده
علائم اصلی رفلاکس معده، سوزش مداوم سر دل و برگشت اسید است. برخی افراد بدون سوزش سر دل به GERD مبتلا هستند. در عوض، درد در قفسه سینه، گرفتگی صدا در صبح یا مشکل در بلع را تجربه میکنند.
ممکن است احساس کنید غذا در گلویتان گیر کرده ، یا احساس خفگی کنید یا گلویتان سفت شده باشد. GERD همچنین میتواند باعث سرفه خشک، بوی بد دهان، افزایش ناگهانی بزاق و التهاب لثه نیز شود.
کاهش فوری رفلاکس اسید معده با داروی گیاهی
در کنار داروهای شیمیایی متنوعی که مخصوص اسید معده در داروخانهها موجود است، تحقیقات نشان داده است که درمانهای گیاهی نیز سهم بسیار بزرگی در درمان این بیماری دارد. علاوه بر تاثیر بالای این گیاهان بر بیماری رفلاکس معده، به طور کلی، درمانهای گیاهی، عوارض جانبی کمتری نیز دارد.
برگ ریحان
برگ ریحان، یک گیاه موثر در مقابله با رفلاکس اسید است. در واقع، برگ ریحان، دارای خواص ضد عفونی کنندگی و تسکیندهندگی است که برای مقابله با اسیدهای معده مفید است. میتوانید چند برگ ریحان را در یک لیوان آب به مدت 10 تا 15 دقیقه بجوشانید و چای را دو تا سه بار در روز بنوشید تا از رفلاکس اسید خلاص شوید. از طرف دیگر، میتوانید برگهای تازه ریحان را بعد از غذا بجوید.
رازیانه
دانههای رازیانه، فواید زیادی برای حفظ سلامت دستگاه گوارش شما دارند. این دانهها، تاثیرات مثبت گوارشی دارند و بنابراین در پیشگیری از بیماریهای معده مانند اسیدیته، مفید هستند. میتوانید بعد از غذا، یک قاشق رازیانه بجوید یا با جوشاندن یک قاشق چایخوری دانه در یک فنجان آب، به مدت 5 تا 10 دقیقه، چای رازیانه درست کنید تا علائم اسیدیته از بین برود.
دارچین
دارچین، یک ادویه معطر است که به خنثیکردن اسیدهای معده کمک میکند و یک آنتیاسید طبیعی محسوب میشود. این ماده غذایی، به خوبی در بهبود هضم، عمل کرده و همچنین به جذب مواد مغذی مختلف کمک میکند. برای اینکه سلامت دستگاه گوارش خود را تحت کنترل داشته باشید، چای دارچین را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
میخک و درمان رفلاکس اسید معده
این ادویه معطر، دارای خواص ضد نفخ است که برای سلامت دستگاه گوارش موثر است. میخک، در جلوگیری از رفلاکس اسید موثر بوده و همچنین برای مبارزه با بوی بد دهان نیز مفید است.
تاثیر زیره سبز بر کنترل اسید معده
دانههای زیره، برای دستگاه گوارش شما مفید هستند. این دانهها، نه تنها در تسکین درد معده و هضم هرچه بهتر غذا موثر میباشند، بلکه به خنثیکردن اسید معده نیز کمک شایانی میکنند. میتوانید یک قاشق زیره و یک لیوان آب را مخلوط کرده و سپس دم کنید و بعد از هر وعده غذایی از این جوشانده برای مقابله با علائم رفلاکس معده بنوشید.
سرکه سیب موثر بر کنترل رفلاکس معده
برای برخی افراد، رفلاکس اسید ممکن است در نتیجه اسید معده بسیار کم باشد. در اینصورت، سرکه سیب ممکن است مفید باشد زیرا اسید بیشتری را وارد دستگاه گوارش میکند. از طرف دیگر، این ماده غذایی، با متعادل کردن اسید معده، به تعادل pH معده شما کمک میکند. این اسید همچنین در برابر چندین نوع باکتری موثر است و به عنوان یک عامل ضد میکروبی عمل میکند.
بیشتر بخوانید : درمان میکروب – هلیکوباکتری معده
افرادی که مایلند سرکه سیب را برای رفلاکس امتحان کنند، میتوانند بین یک قاشق چایخوری تا یک قاشق غذاخوری سرکه را در یک لیوان آب مخلوط کنند. مصرف این ترکیب، قبل یا بعد از غذا ممکن است علائم رفلاکس اسید را در برخی افراد کاهش دهد.
آب نارگیل
این میوه گرمسیری، برای کمک به بیماریهای مربوط به معده، فوق العاده عمل میکند. مصرف آب نارگیل، به تبدیل سطح pH معده، از حالت اسیدی به قلیایی کمک میکند. نارگیل به عنوان یک منبع غنی از فیبر، به هضم غذا کمک کرده و بنابراین هر نوع تشکیل اسید را کنترل میکند. مصرف آب نارگیل همچنین غشای مخاطی را در اطراف معده تشکیل میدهد که در محافظت از معده در برابر اثرات مضر اسید زیاد معده موثر است.
عسل شفابخش در کنترل اسید معده
محققان اعتقاد دارند که طبیعت چسبناک عسل میتواند به کاهش اسیدها از جمله اسید معده کمک کند. علاوه بر این، عسل هم آنتی اکسیدان است و هم رادیکالهای آزاد را از بین میبرد. ریفلاکس ممکن است تا حدی توسط رادیکالهای آزادی ایجاد شود که به سلولهای پوششی دستگاه گوارش آسیب میرسانند. عسل می تواند با از بین بردن رادیکالهای آزاد، از آسیب به سلولهای دستگاه گوارش جلوگیری کند. همچنین، عسل غشای مخاطی مری را میپوشاند و از این طریق با التهاب در مری مبارزه کرده و احتمال رفلاکس اسید را کاهش میدهد.
اگر نمیخواهید یک قاشق چایخوری عسل را به تنهایی مصرف کنید، میتوانید آن را با یک لیوان آب گرم یا چای مخلوط کنید.
درمان خانگی رفلاکس معده
در کنار درمانهای گیاهی که بالاتر برای بهبود رفلاکس معده عنوان شد، راهکارهایی نیز وجود دارد که رعایت آنها، تاثیر بسیاری در کاهش اسید معده و در نتیجه درمان رفلاکس دارد. افرادی که به رفلاکس معده مبتلا هستند میتوانند با رعایت راهکارهای زیر، به کاهش علائم رفلاکس خود در خانه کمک کنند:
آدامس بجوید
چندین مطالعه نشان دادهاند که جویدن آدامس ممکن است به کاهش اسیدیته در مری کمک کند. در واقع، آدامس حاوی بی کربنات است که نقش موثری در خنثی کردن اسید برای جلوگیری از رفلاکس دارد. جویدن آدامس همچنین میتواند تولید بزاق را افزایش داده و از این طریق به پاکسازی مری از اسید کمک کند.
قدم بزنید
یکی از بهترین راهها برای درمان طبیعی سوزش سر دل، قدمزدن است. در واقع، ارتباط مستقیمی بین کاهش وزن ناشی از قدمزدن و کاهش علائم GERD وجود دارد.
در یک مطالعه که شامل بزرگسالان مبتلا به ریفلاکس اسید معده بود، کسانی که بعد از شام، پیادهروی کردند و حداقل سه ساعت بعد از خوردن غذا به رختخواب رفتند، کمترین علائم رفلاکس در طول شب مشاهده شد.
خوابیدن بعد از غذا ممنوع!
زود به رختخواب رفتن بعد از غذا خوردن میتواند باعث تشدید علائم ریفلاکس شود و خواب شما را تحت تاثیر قرار دهد. محققان توصیه میکنند که حداقل سه تا چهار ساعت فاصله زمانی بین وعدههای غذایی و دراز کشیدن وجود داشته باشد. همچنین باید از مصرف میانوعده قبل از خواب اجتناب کنید.
عدم مصرف سیر و پیاز
سیر و پیاز میتوانند از بدترین مواد غذایی، برای افرادی باشد که از رفلاکس شدید رنج میبرند. این دو ماده غذایی میتوانند با تحریک معده و افزایش ترشح اسید، علائم رفلاکس معده را تشدید کنند. بنابراین توصیه میشود که در صورت تمایل به مصرف، سیر و پیاز را بصورت کاملا پخته میل نمایید.
قرص رفلاکس و کنترل اسید معده
3 نوع داروی OTC (بدون نیاز به نسخه) وجود دارد که سوزش سر دل و رفلاکس اسید را درمان میکنند:
- آنتی اسیدها: اثرات اسید را در معده شما کاهش خواهند داد. آنها این کار را با خنثی کردن اسید انجام میدهند. آنتی اسیدها میتوانند تسکین سریع و کوتاه مدت را فراهم کنند. مارکهای مختلفی از آنتی اسیدها وجود دارد. آنها به شکل قرصهای جویدنی، قرصهای حلشونده و مایع هستند.
- مسدود کنندههای H2: میزان اسیدی که معده شما میسازد را کاهش میدهد. در حالی که آنها علائم را به سرعت داروهای ضد اسید از بین نمیبرند، اما ماندگاری بیشتری دارند. مسدود کنندههای H2 معمولا در عرض یک ساعت، شروع به کار میکنند. نمونه OTC مسدود کنندههای H2، فاموتیدین است.
- مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs): تولید اسید در بدن را کاهش میدهند. آنها برای سوزش معده که با آنتی اسیدها یا مسدود کنندههای H2 برطرف نمیشوند، به خوبی عمل میکنند. ممکن است کمی بیشتر طول بکشد تا PPI به تسکین علائم شما کمک کند، اما ماندگاری طولانیتری خواهد داشت. اکثر فرمها، در عرض چند روز شروع به کار میکنند. PPIها برای افرادی که سوزش سر دل مزمن دارند (بیش از 2 روز در هفته) بسیار مفید است. امپرازول و لانزوپرازول، نمونههایی از PPIهای OTC هستند.
از این مواد غذایی پرهیز کنید
به طور کلی، از هر چیزی که چرب، اسیدی یا دارای کافئین زیاد است باید اجتناب شود. لیست بدترین غذاها برای رفلاکس اسید عبارتند از:
- قهوه و چای: نوشیدنیهای کافئیندار، رفلاکس اسید را تشدید میکنند. چایهای بدون کافئین را انتخاب کنید.
- نوشیدنیهای گازدار: حبابها در معده شما منبسط میشوند و فشار و درد بیشتری ایجاد میکنند. آب ساده یا چای سرد بدون کافئین را انتخاب کنید.
- شکلات: این خوراکی، دارای سه نوع ماده مضر برای رفلاکس اسید است: کافئین، چربی و کاکائو.
- نعناع: فریب شهرت آن را برای تسکین درد شکم را نخورید. نعناع یک محرک رفلاکس اسید است.
- گریپ فروت و پرتقال: اسیدیته بالای مرکبات، اسفنکتر مری را شل کرده و علائم را بدتر میکند.
- گوجه فرنگی: همچنین از سس مارینارا، سس گوجه فرنگی و سوپ گوجه فرنگی اجتناب کنید؛ همه اینها به طور طبیعی اسید بالایی دارند.
- الکل: الکل، اثر منفی مضاعف دارد. الکل، دریچه اسفنکتر را شل کرده و تولید اسید را نیز در معده تحریک میکند.
- غذاهای سرخشده: از بدترین غذاها برای رفلاکس هستند. از سیبزمینی سرخکرده، حلقههای پیاز و مرغ سرخ شده صرفنظر کنید؛ در عوض در خانه روی گریل یا در فر بپزید.
عرقیات ضد رفلاکس معده
عرقیات گیاهی عبارتند از گرفتن عصاره گیاهان و سپس ترکیب آنها با مولکولهای آب. استفاده از برخی عرقیات گیاهی، نقش بسزایی در بهبود رفلاکس معده و سوزش ناشی از آن دارد. این عرقیات گیاهی شامل موارد زیر میباشد:
- عرق شیرین بیان: تحقیقات نشان داده است که شیرین بیان، پوشش مخاطی مری را افزایش میدهد و به آن کمک میکند تا در برابر اثرات تحریککننده اسید معده مقاومت کند.
- عرق بادرنجبویه: این گیاه، به کاهش اسید معده و در نتیجه برطرفنمودن علائم رفلاکس کمک میکند.
- عرق زنجبیل: ترکیبات فنلیعرق زنجبیل میتواند تحریکات دستگاه گوارش و احتمال سرازیر شدن اسید معده به مری را کاهش دهد. همچنین این عرق گیاهی، از طریق کاهش التهاب، علائم رفلاکس اسید را بطور کامل از بین میبرد.
سوالات متداول درباره رفلاکس معده
انواع مختلفی از داروهای OTC برای رفلاکس اسید وجود دارد:
آنتی اسیدها
آنتی اسیدها میتوانند علائم را برای چند ساعت تسکین دهند. با این حال، آنها علت اصلی رفلاکس اسید را درمان نمیکنند و NHS استفاده طولانی مدت را توصیه نمیکند. چند نمونه از آنتی اسیدها عبارتند از:
کربنات کلسیم
بیکربنات سدیم
تری سیلیکات منیزیم
هیدروکسید آلومینیوم
مسدود کنندههای گیرنده H2
بدن میتواند به سرعت مسدود کنندههای H2 را جذب کند و باعث سرکوب اسیدی شود که تاثیر آن چندین ساعت ماندگاری دارد. گیرندههای H2 ، گیرندههای هیستامین نوع 2 را در معده مسدود میکنند. با مسدود کردن گیرندهها، دارو میزان تولید اسید معده را کند یا کاهش میدهد. مسدود کنندههای گیرنده H2 عبارتند از:
فاموتیدین
نیزاتیدین
سایمتیدین
رانیتیدین
مهارکنندههای پمپ پروتون
مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI) نوعی دارویی هستند که میزان اسیدی که معده فرد میسازد را کاهش میدهد. PPIها، از مسدود کنندههای H2 موثرتر هستند. دو نمونه OTC از PPIها عبارتند از:
امپرازول
لانسوپرازول
برای بهبود رفلاکس معده، سرکوب قوی اسید، 2 تا 8 هفته مورد نیاز است و در واقع، با افزایش سرکوب اسید، میزان بهبودی افزایش مییابد. واضح است که درمان رفلاکس شدیدتر، دشوارتر بوده و نیاز به زمان بیشتری دارد.
عسل، منبع قوی آنتی اکسیدان است که به جلوگیری از آسیب سلولی توسط رادیکالهای آزاد کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که رفلاکس اسید میتواند به دلیل رادیکالهایی که به سلولهای پوششی دستگاه گوارش آسیب میرسانند، اتفاق بیفتد. مصرف عسل در اینجا میتواند نقش مهمی ایفا کند زیرا با از بین بردن رادیکالهای آزاد، آسیب را کنترل میکند.
این ماده غذایی، همچنین التهاب مری را کاهش میدهد. استفاده از عسل برای اسیدیته، بهترین راه برای کاهش احساس سوزش است زیرا ویسکوزیته عسل به پوشش مری کمک میکند.
جمع بندی
در صورتیکه احساس سوزش هنگام نفس کشیدن ، احساس خشکی گلو ، بوی بد دهان و … شدید ، ابتدا سعی کنید در خانه با روش های بیان شده این مشکل را حل کنید. در صورتیکه رفلاکس معده مدتی بیشتر از چیزی که انتظار داشتید طول کشید حتما به پزشک معالجتان مراجعه نمایید.