رفع سریع بوی بد دهان به روش خانگی و طب سنتی
هیچکس، حتی دندان پزشکان هم از بوی بد دهان مصون نیستند. بوی بد دهان ممکن است به سبب باکتریها، کرم خوردگی دندانها، برخی خوراکیها مانند سیر، پیاز و تره و ضایعات لثهها باشد و به دنبال راهی برای رفع سریع بوی بدن دهان باشند. خوشبختانه غدههای بزاق روزانه حدود چند لیتر بزاق ترشح میکنند و باقیماندههایی که مسواک نتوانسته بیرون کند را بیرون میکنند. عوامل دیگری هم مانند بیماری قند و عفونتهای دستگاه تنفسی و سینوسها نیز در بروز این ناراحتی وجود دارند.
با این حال داشتن نفس تازه و بدون بوی بد دهان باعث میشود که احساس بهتری داشته باشید و خوشبو بودن دهانتان باعث میشود اعتماد به نفستان تقویت شود؛ بنابراین رفع سریع بوی بد دهان دغدغهی مهمی است که بیشتر مردم با آن درگیر هستند. اما، اگر بطور دائم بوی بد دهان دارید باید به پزشک مراجعه نمائید. در غیر این صورت با درمانهای خانگی در طب سنتی به راحتی برطرف میشود.
اگر به دنبال روشهای رفع سریع بوی بد دهان خود هستید، نگران نباشید! ما در این مطلب داروپلاس شما را با چند ایده و راهکار آشنا خواهیم کرد تا در مدت زمانی که در طی روز بیرون از خانه هستید احساس بهتری داشته باشید. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانیم
- علت بوی بد دهان چيست؟
- عفونت لثه و خرابی دندان
- لوزه عامل بوی بد دهان
- سینوزیت و بوی بد دهان
- دیگرعوامل موثر بر بوی بد دهان
- راه حل رفع بوی بد دهان در طب سنتی
- مصرف ترکیبات سرکه سیب
- روغن اکالیپتوس
- روغن درخت چای
- نوشیدن چای سبز
- مصرف گیاه جعفری
- جوش شیرین
- هل و دارچین و زنجبیل
- رفع سریع بوی بد دهان با درمان خانگی
- درمان عفونت لثه و بوی بد دهان
- آیا مراجعه به پزشک نیاز است؟
- لزوم استفاده از مسواک و نخ دندان
- بهترین دهانشویه برای رفع بوی بد دهان
- استفاده از زغال فعال
- ترک سیگار و دخانیات
- جویدن آدامس بدون قند
- سوالات رایج
علت بوی بد دهان چيست؟
باکتریهای موجود در دهان شما قند را دوست دارند و از این ماده برای تولید اسید استفاده میکنند. همین موضوع باعث سایش و پوسیدگی دندانها و ایجاد بوی بد در دهان میشود. روند ایجاد بوی بد در دهان به این صورت است که لثه بزاق را تحریک میکند، در نتیجه این امر مکانیسم دفاعی طبیعی دهان با تولید پلاک در برابر اسیدها مقاومت میکند و باعث پوسیدگی دندانها و ایجاد بوی بد در دهان میشود.
عفونت لثه و خرابی دندان
لثههای خود را سالم نگه دارید! عفونت لثه از دیگر عوامل در ایجاد بوی بد در دهان است. باکتریها در لابهلای دندانها جاگیر شده و بوی بدی ایجاد میکنند. اگر به عفونت لثه مبتلا هستید بهتر است هرچه سریعتر جهت مراجعه به دندانپزشک و یا متخصص پریودنتیست اقدام کنید.
لوزه عامل بوی بد دهان
لوزهها غدد لنفاوی هستند كه در دو طرف گلو قرار دارند. اين غدد دارای حفرههايی هستند كه ذرات غذا در اين قسمتها جمع میشوند و امكان رشد باكتریها را فراهم میكنند كه باعث ايجاد بوی بد در دهان میشود. علاوه براين سلولهای مرده مخاط نيز به اين ذرات اضافه میشوند و مواد سفيد يا زرد رنگی را توليد میكنند كه به همراه باكتریها بوی نامطلوبی را ايجاد میكنند.
سینوزیت و بوی بد دهان
به دنبال بيماری سينوزيت ترشحاتی از بينی و گلو در پشت حلق تجمع میكنند كه باعث بوی بد در دهان میشود. البته گاهی افراد ريفلاكس و برگشت اسيد معده به حلق را با اين موضوع اشتباه میگيرند كه تشخيص و درمان آن بايد توسط پزشك صورت گيرد.
دیگرعوامل موثر بر بوی بد دهان
جهت جلوگيری از ايجاد بوی بد در دهانتان از غذاهایی كه مزه دهانتان را ترش میكنند خوددار كنيد. خوردن پياز و سير يكی از بزرگترين عوامل بوی بد دهان هستند كه با مسواك زدن نيز بوی آنها به سادگی رفع نخواهد شد. اما عوامل ديگری نيز در ايجاد بوی بد دهان تاثيرگذار هستند. عواملي مانند خشكی دهان، بيماریهای مربوط به لثه، مصرف دخانيات و الكل ،پوسيدگي دندان، ديابت، عفونت ريه و … كه همگی قابل پيشگيری و درمان هستند كه با مراجعه به پزشک اين مشكل قابل حل خواهد بود. همچنین گاهی بوی بد دهان ناشی از بروز آفت دهان و ایجاد زخمهای کوچک در لثه خواهد بود که جای نگرانی نیست و میتوانید به سادگی به درمان آفت دهان با کمک طب سنتی اقدام کنید و آفت دهان را به سرعت درمان کنید.
راه حل رفع بوی بد دهان در طب سنتی
يكي از سادهترين راههای جلوگيری از مشكل بوی بد دهان نخوردن مواد غذايی است كه باعث ايجاد بوی بد دهان میشوند. براي رفع بوی بد دهان از خوردن مواد غذايی بودار مثل سير و پياز و … خودداري كنيد و يا حداقل قبل از رفتن به محل كار يا ديدن دوستان خود از خوردن آنها اجتناب كنيد. اما در طب سنتي راهكارهايی برای رفع بوی بد دهان وجود دارد كه در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم.
میتوانید علاوه بر مراجعه به متخصص از بسیار مواد طبیعی دیگر نیز بهره ببرید.
مصرف ترکیبات سرکه سیب
بر طبق مطالعات انجام شده، سرکه حاوی یک اسید طبیعی به نام اسید استیک است. باکتریها در محیط های اسیدی امکان رشد ندارند، بنابراین دهانشویه سرکه سیب شرایط رشد باکتریها را کاهش میدهد. 2 قاشق غذاخوری سرکه سفید یا سرکه سیب به 1 فنجان آب اضافه کنید و حداقل 30 ثانیه در دهان خود بچرخانید و در نهایت آن را بیرون بریزید.
روغن اکالیپتوس
توصیه میشود بعداز صرف شام از نعناع یا روغن اکالیپتوس استفاده کنید و یا گیاه آن را مانند آدامس بجوید. از آنجایی که باکتریهای موجود در دهان قند را دوست دارند و از آن برای تولید اسید استفاده میکنند بهتر است در مصرف آدامسهای نعنایی از نوع بدون قند آن استفاده کنید. استفاده از گیاه اکالیپتوس یا نعناع جایگزین بهتری به جای آدامس است که خاصیت بیشتری دارد و یا مصرف روغن اکالیپتوس راهکار بهتری برای رفع بوی بد دهان است. به این صورت که 2 تا 3 قطره از روغن اکالیپتوس را به همراه 1 فنجان آب ترکیب کنید و این محلول را قرقره کنید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب میتوانید این کار را هرروز تکرار کنید.
روغن درخت چای
روغن درخت چای دارای خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی است. برای درمان خانگی بوی بد دهان استفاده از روغن درخت چای نیز گزینهی مناسبی است. برای استفاده از این روش 1 تا 2 قطره از این روغن را به همراه یک لیوان آب ولرم ترکیب کنید و به مدت 3 الی 5 دقیقه این محلول را در دهان خود بچرخانید. همچنین میتوانيد اين روغن را مستقيما بر روی خمير دندان خود بريزيد و آن را مسواک كنيد.
نوشیدن چای سبز
چای سبز یک درمان خانگی موثر برای بوی بد دهان است. این نوشیدنی دارای خاصیت ضدعفونی کننده و معطر کننده است که میتواند به طور موقت نفس را تازه کند. گیاه نعناع تازه نیز خواصی شبیه به چای سبز دارد به همین سبب یک فنجان چای نعناع تازه میتواند مانند یک خوشبوکننده ایدهآل عمل کند. برای مصرف چای سبز میتوانید قبل از خواب دو فنجان از این چای را دم کرده و در یخچال قرار دهید. چای خنک شده را در یک بطری بریزید و در طول روز به آرامی آن را بنوشید.
مصرف گیاه جعفری
گیاه جعفری چیزی فراتر از یک سبزی تزئینی در کنار بشقاب غذای شماست. اگر هنگام غذا خوردن چند شاخه جعفری یا نعناع در کنار بشقاب خود قرار دهید و بعد از میل کردن غذا آن را بجوید در عرض چند ثانیه نفس شما تازه میشود. برای مراقبت از بوی بد دهان در هنگامی که در خانه نیستید این ایده میتواند کمککننده باشد.
جوش شیرین
تحقیقات نشان داده است که جوش شیرین که با عنوان بیکربنات سدیم نیز شناخته میشود؛ میتواند به طور موثر باکتریهای موجود در دهان را از بین ببرد. همچنین خمیر دندان حاوی مقدار زیادی از جوش شیرین میتواند به طور موثری بوی بد دهان را کاهش دهد. برای تهیه دهانشویه با جوش شیرین 2 قاشق چایخوری جوش شیرین را به 1 فنجان آب گرم اضافه کنید. دهانشویه را به مدت حداقل 30 ثانیه در دهان خود بچرخانید سپس بیرون بریزید.
هل و دارچین و زنجبیل
زنجبیل دارای ترکیبی به نام 6-gingerol است که آنزیمی را در بزاق ما تحریک میکند که به تجزیه ترکیبات گوگرد در دهان کمک میکند. سعی کنید از ترکیب زنجبیل کوبیده شده، آبلیمو و آب گرم به عنوان یک دهانشویه خانگی استفاده کنید.
هل به دليل داشتن رايحه قوی به عنوان يك خوشبوكننده حرفهای برای بود بد دهان شناخته شده است. مصرف آن نيز ساده است. يك عدد دانه هل را با پوست يا به صورت پوست كنده در دهانتان قرار دهيد و بجويد. همين كار بوی بد دهانتان را بعد از خوردن مواد غذايی بودار مثل سير و پياز و … كاهش میدهد.
براي خوشبو شدن دهان به كمك دارچين نيز میتوانید نصف قاشق غذاخوری پودر دارچین را با 1 تا 2 قاشق غذاخوری عسل، 2 عدد لیمو و یک فنجان آب داغ مخلوط کنید و پس از مسواک زدن، 1 تا 2 قاشق از این ترکیب را در دهانتان بچرخانید و سپس بشویید.
رفع سریع بوی بد دهان با درمان خانگی
بوی بد دهان یک مشکل رایج در زندگی میباشد که شاید شما و اطرافیانتان را آزار دهد. اما نگران نباشید، برای رفع و درمان بوی بد دهان درمانهای خانگی سریع و خیلی سادهای وجود دارد و در اين مقاله سعی كردهايم تا به مهمترین آنها اشاره كنيم. اگر میخواهید بوی بد دهان خود را از بین ببرید، روشهای گفته شده در ادامه این مطلب را امتحان کنید.
درمان عفونت لثه و بوی بد دهان
از نشانههای عفونت لثه اين است كه هنگام مسواك زدن لثههای شما خونريزی میكند و يا دهانتان بوی نامطلوبی دارد. اگر با مشاهده اين نشانهها اقدام به درمان نكنيد بيماری پيشرفت كرده و به مرحلهای میرسد كه به آن پرودنتيت گفته میشود. اين بيماری بر دوام لثهها تاثیرگذار است و به مرور زمان میتواند به فک و دندانهای شما نيز آسيب برساند.
براي جلوگيری از اين بيماری توصيه میشود اگر دخانيات مصرف میكنيد آن را ترك كنيد و اگر مبتلا به ديابت هستيد آن را كنترل كنيد.
روش ديگر استفاده از دهانشويهها است. اگر همچنان عفونت وجود داشته باشد بايد جرمگيری عميق دندانها و يا عمل جراحی صورت گيرد.
آیا مراجعه به پزشک نیاز است؟
طبق تحقیقات انجام شده، 50 درصد مردم جوامع، گاهی دچار بوی بد دهان موقتی یا فیزیولوژیک میشوند. از جمله عوامل بوی بد دهان موقتی شامل موارد زیر است که نیازی نیست شما به پزشک مراجعه کنید.
گرسنگی طولانی مدت، خواب طولانی، بالا رفتن سن، دوران قاعدگی، خوردن برخی اقلام غذایی، مصرف سیر، پیاز و نیز نوشیدنیهایی مثل الکل، مصرف دخانیات، مصرف برخی داروها که باعث خشکی دهان میشوند.
لزوم استفاده از مسواک و نخ دندان
برای رفع بوی دهان ضروری است که استفاده از مسواک و نخ دندان را از یاد نبرید. اگر قبل از خواب یا در ابتدای روز فراموش میکنید که مسواک بزنید؛ میتوانید از مسواکهای کوچک دستی و جیبی استفاده کنید. این مسواکها به آب و خمیر دندان احتیاج ندارند و در مرکز آنها یک ژل خمیر دندان وجود دارد، بنابراین بدون نیاز به آب میتوانید مسواک بزنید.
به همراه داشتن یک بسته کوچک مسواک در کیف یا اتومبیلتان میتواند به شما کمک کند تا در عرض یک دقیقه بوی بد دهان خود را از بین ببرید.
بهترین دهانشویه برای رفع بوی بد دهان
دهانشویه علاوه براین که نفس شما را تازه میکند با از بین بردن باکتریها حفاظت بیشتری از دندان هایتان میکند. طعم نعناع تازه احساس خوبی را در دهان شما ایجاد میکند. اما مطمئن شوید دهانشویهای که انتخاب ميكنيد ميكروبهای ايجادكنندهی بوی بد دهان را از بين میبرد.
روزانه با يک دهانشويه خوب دهان خود را بشوييد و از ايجاد بوی بد در دهانتان جلوگيري كنيد. بعداز هر وعده غذايی نيز مقداری آب را قرقره كنيد و در دهان خود بچرخانيد با همين كار ساده بوی دهان شما تغيير میكند. با اين كار از شر ذرات غذايی كه در لای دندانهای شما گير كردهاند خلاص میشويد.
استفاده از زغال فعال
یکی از راهکارهای رفع بوی بد دهان استفاده از زغال چوب فعال است. درمان بوی بد دهان با کمک زغال به این صورت است که نصف قاشق چایخوری زغال فعال را در دهان خود بریزید و با آب به خوبی شستشو دهید و در نهایت مواد را بیرون بریزید. این روش را 2 الی 3 بار در هفته امتحان کنید.
ترک سیگار و دخانیات
عادت به استفاده از تنباکو و دخانیات را ترک کنید. سیگار کشیدن علاوه بر ایجاد سرطان، میتواند به لثههای شما آسیب برساند، دندانهای شما را لکهدار کند و باعث ایجاد بوی بد دهان شود. همچنین مصرف نیکوتین اشتهای شما را کاهش میدهد و باعث آسیبهای متعددی در بدن شما میشود و هیچ سودی برای بدنتان ندارد. پس اقدام به ترک دخانیات تصمیم بسیار کمک کنندهای به سلامتی و شادابی بدن شما است.
جویدن آدامس بدون قند
یک روش دیگر که به کمک آن میتوان به سرعت از بوی بد دهان خلاص شد، استفاده از آب نبات یا آدامس بدون قند با طعم اکالیپتوس و نعنا است. هر دو این خوراکیها به سرعت نفس شما را تازه میکنند. به علاوه آدامس و مکیدن آبنبات باعث تولید بزاق میشود که به از بین بردن ذرات و باکتریهای غذایی ایجاد کننده بوی بد دهان از زبان و دندانهای شما کمک میکند.
سوالات رایج
برای رفع بوی بد دهان، ابتدا باید علت بوی دهان مشخص شود، سپس بر اساس آن درمان انجام گیرد. اگر بوی دهان مربوط به بیماریهای دهان و دندان (پلاکهای دندان، پوسیدگی دندان، پریودنتیت یا التهاب بافتهای اطراف لثه، سایر بیماریهای لثه) سرطان دهان باشد، باید به یک متخصص دندان پزشک مراجعه نمایید.
اگر بوی دهان مربوط به بیماریهای اختلالات متابولیک، بیماریهای دستگاه تنفسی فوقانی، بیماریهای دستگاه تنفسی تحتانی و ریهها، اختلالات دستگاه گوارش، لوسمی، نارساییهای مزمن کلیوی، نارساییهای مزمن کبدی، عفونتهای حلق و بینی باشد، باید به متخصص بیماریهای گوارش و کبد مراجعه نمایید.
اولین و مهمترین درمان بوی بد دهان رعایت بهداشت دهان و دندان و سه بار مسواک زدن در طول روز میباشد، همچنین رژیم غذایی سالم مثل خوردن غذاهای فیبردار و پرهیز از خوردن سیر و پیاز، عدم استعمال دخانیات، خودداری از مصرف الکل و مصرف زیاد قهوه، نوشیدن آب به مقدار کافی، جویدن آدامس، مصرف برخی پروبیوتیکها از عوامل موثر در رفع بوی بد دهان میباشند.
گاهی تجویز برخی داروها و آنتی بیوتیکها توسط پزشک، موجب میشود بوی بد دهان برای مدتی به سرعت اما موقتی از بین برود و مثلا فرد را یک تا دو هفته از بوی بد دهان نجات دهد. با این حال، در ادامه به معرفی داروها و قرصهایی برای رفع بد بویی دهان خواهیم پرداخت.
لازم به ذکر است، مصرف خودسرانه این داروها تنها باعث مقاومت دارویی و نیاز به آنتی بیوتیکهای قویتر میگردد.
قرص مترونیدازول: برای درمان گستره وسیعی از عفونتها استفاده میشود.
اشتوتزن: ترکیبات حاوی کلروفیل در این قرص، باعث تازه شدن نفس و رفع بوی بد دهان میشود.
قرص جویدنی لاکتوکام: محصولی پروبیوتیک است که برای مشکلات متعددی ازجمله رفع بوی بد دهان استفاده میشود.
رانیتیدین: رفلاکس اسیدی معده به معنای بازگشت تمامی محتویات معده به مری است؛ این رفلاکس باعث ایجاد بوی بد دهان میشود. رانیتیدین از ایجاد این مشکل جلوگیری میکند.
سایمتیدین: این دارو نیز در درمان رفلاکس معده و هالیتوزیس موثر است. سایمتیدین نیز مسدودکنندهی هیستامین است.
ترشحات پشت بینی میتوانند دهان را بدبو و بد مزه کرده و موجب عفونت مزمن بینی شوند. با این حال، اگر علت ترشحات پشت بینی مشخص شود، درمان آن ساده خواهد بود، چون شیوهی درمان بستگی به علت بیماری دارد. عفونتهای باکتریایی با آنتی بیوتیک درمان میشوند. اما این داروها ممکن است موقتا مشکل را برطرف کنند. در مورد سینوزیت مزمن، اغلب به عمل جراحی برای باز کردن انسداد سینوسها نیاز است.
آلرژیها نیز با اجتناب از آلرژنها مثلا غذا یا گردههای بهاری قابل کنترلاند. پزشک ممکن است برای کاهش این واکنشها داروهایی مانند اسپریهای بینی استروئیدی (کورتیزون) و یا سایر انواع استروئیدها را تجویز نماید. واکسیناسیون نیز در برخی موارد مفید خواهد بود.
در ایام ماه مبارک رمضان، رعایت نکات تغذیهای و بهداشتی در طول روزهداری، از بوی بد دهان نیز جلوگیری میکند. بنابراین برای رفع بوی بد دهان در ماه مبارک رمضان نکات زیر را رعایت کنید.
مسواک و نخ دندان را فراموش نکنید.
در ماه رمضان حداقل 2 تا 3 لیوان آب را در طول شب فراموش نکنید.
سعی کنید از خوردن غذاهایی مانند پیاز و سیر اجتناب کنید.
از کشیدن سیگار خودداری نمایید.
در طول شب میوه و سبزیجات تازه بخورید.
مواد غذایی حاوی کربوهیدرات بخورید
از مصرف غذاهای خیلی داغ، تند، ترش، شور و اسیدی خودداری کرده و یا حتی المقدور کمتر مصرف کنید.