8 تکنیک خانگی برای درمان درد عضلات و مفاصل
اگر شما هم از درد عضلانی رنج میبرید نگران نباشید، این ناراحتی در هر فردی، از سالخورده تا میان سال و کودکان ممکن است دیده شود و تا زمانی که یک بیماری زمینهای مانند تب، سرماخوردگی، استرس و موارد شدید مانند فیبرومیالژیا (یک سندرم درد اسکلتی-عضلانی مزمن است)، آرتروز و کم کاری تیروئید وجود نداشته باشد، شما به راحتی میتوانید بدون درمان پزشکی، برای درمان خانگی درد عضلانی دست به کار شوید.
حال اگر به دنبال روشهای درمان خانگی درد عضلانی هستید، ما در این مطلب داروپلاس شما را با برخی از داروهای خانگی ساده، ارزان قیمت، دردسترس و حتی خوشمزه آشنا خواهیم کرد؛ پس برای درمان درد عضلات و مفاصل خود تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانیم
- علل بروز گرفتگی و درد عضلات
- درمان درد عضلات با کمپرس آب سرد
- کیسه آب گرم برای رفع درد عضلانی
- درمان خانگی درد عضلانی
- سرکه سیب و درمان گرفتگی عضلات
- رزماری و تسکین درد عضلانی
- روغن خردل و رفع درد عضلانی
- خواص موز برای درمان گرفتگی عضلات
- تاثیر گیلاس بر گرفتگی عضلات
- فواید عسل برای گرفتگی عضلات
- فلفل قرمز و درمان گرفتگی عضلات
- تاثیر ادویه بر دردهای عضلانی
- روش پیشگیری از دردهای عضلانی
- سوالات رایج
علل بروز گرفتگی و درد عضلات
به انقباضات شدید و غیرارادی در عضله، گرفتگی عضلات گفته میشود. این مشکل موجب بروز درد شدید در ناحیه عضله و همچنین ناتوانی از حرکت دادن مفصل مربوطه میگردد. بروز گرفتگی و درد در همه عضلات بدن میتواند رخ دهد، اما بیشتر در عضلاتی دیده میشود که در طول مسیرشان از روی دو مفصل عبور میکنند.
به عنوان مثال، عضلات پشت کمر، پشت ساق، پشت ران، کف دست و پا، شکم و بازو پتانسیل بالایی برای بروز گرفتگی عضلانی دارند. دلایل زیادی برای رخ دادن این مشکل وجود دارد اما برخی از شایعترین علل بروز گرفتگی و درد عضلات شامل موارد زیر است:
- استفاده بیشازحد از عضلات: استفاده بیشازحد از یک عضله نیز سبب گرفتگی و درد میگردد. به همین دلیل معمولا درد عضلانی بعد از ورزش شدید رخ میدهد.
- کمبود مواد معدنی: کمبود مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم یا منیزیم در رژیم غذایی میتواند موجب گرفتگی عضلات بدن شود. این مورد در افراد مسن و خانمهای باردار بیشتر دیده میشود.
- کم آبی: کمبود آب در بدن یکی از دلایل بروز دردهای عضلانی میباشد.
- نرسیدن خون کافی به اندامها: تنگ شدن سرخرگهایی که خون را به پاها میرسانند؛ میتوانند منجر به درد عضلات پا و درد عضلانی پاها شوند.
- استرس: استرس بیشازحد احتمال رخ دادن درد عضلانی را افزایش میدهد.
- اضافه وزن: چاقی، فشار زیادی روی ماهیچههای مرکزی بالا تنه وارد میکند که این موضوع میتواند سبب گرفتگی عضلات گردن یا گرفتگی کمر شود.
در ادمه قصد داریم به معرفی روشهای درمان خانگی درد عضلانی بپردازیم.
درمان درد عضلات با کمپرس آب سرد
یک روش آسان و کمهزینه درمان خانگی درد عضلانی استفاده از کمپرس آب سرد است. کمپرس آب سرد جریان خون به بخش آسیبدیده را کاهش داده و سبب کاهش التهاب و تورم میشود. همچنین سرما، خونریزی داخل بافتی موجود در محل آسیبدیدگی را کاهش میدهد. استفاده از کمپرس آب سرد بلافاصله پس از تمرین میتواند التهاب و درد را کاهش دهد. همچنین این روش جهت درمان آسیب دیدگی ناشی از فشار بیشازحد به عضلات، مفاصل و درمان برخی از آسیبهای مزمن نیز موثر است.
هنگام استفاده از کمپرس آب سرد توجه داشته باشید که نباید یخ را به صورت مستقیم روی عضلات قرار دهید، بلکه میبایست از کیسه حاوی قطعات کوچک یخ که در حوله پیچیده شده استفاده کنید و آن را در محل آسیب دیدگی به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید. برای اینکه به بافتهای بدن در اثر سرما آسیب وارد نشود، بیش از چند دقیقه از کمپرس سرد استفاده نکنید و پیش از استفاده مجدد صبر کنید تا دمای پوست به حالت طبیعی خود بازگردد.
کیسه آب گرم برای رفع درد عضلانی
از سوی دیگر گرما نیز باعث متوقف شدن اسپاسم عضلانی میشود و ازاینرو جهت درمان گرفتگی عضلات گردن، اسپاسم عضلانی کمر، سفتی عضلات، درد مفاصل و دیگر مشکلات عضلانی میتواند مفید باشد. کیسه آب گرم سبب گشاد شدن رگها و بالا رفتن جریان خون میشود. این موضوع به آرامش عضلات دردناک، رسیدن اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به عضلات و حذف اسید لاکتیک کمک میکند که برای بهبودی عضله ضروری است.
معمولا از این روش در آسیبدیدگیهای مزمن فاقد التهاب استفاده میشود. همچنین ورزشکاران حرفهای از این درمان خانگی درد عضلانی ، جهت کاهش دردهای مزمن خود بهره میبرند، ضمن اینکه استفاده از آب گرم پیش از تمرین به انعطافپذیری مفاصل و افزایش جریان خون و در نتیجه پیشگیری از آسیبدیدگی کمک میکند.
توجه داشته باشید که گرما دمای پوست را بالا میبرد و در هنگام به کار بردن از کیسه آب گرم باید مراقب باشید که دچار سوختگی پوست نشوید. همچنین، در صورتی که اطراف ناحیهی مورد نظر شما ملتهب است، نباید از آن استفاده کنید. پس برای انتقال گرما به قسمتی که دچار گرفتگی عضلانی شده است حتما از کیسه آب داغ و یا چندین لایه پارچه بین کمپرس و پوست استفاده کنید. در صورتی که به هیچ کدام از آنها دسترسی ندارید، میتوانید یک حوله را با آب داغ گرم کنید.
حداکثر 15 تا 20 دقیقه کمپرس آب گرم را بر روی پوست قرار دهید و هرگز آن را بیش از 15 دقیقه روی پوست نگه ندارید و یا در حال استفاده از کمپرس نخوابید. همچنین، حرارت مرطوب بهتر از حرارت خشک است. در پایان لازم است شما تفاوت درمان درد عضلات با کمپرس آب سرد و کیسه آب گرم برای رفع درد عضلانی را بدانید.
کیسه آب گرم شبیه به یک آرام بخش عضلانی عمل میکند، در صورتی که کمپرس سرد باعث کاهش التهاب و تسکین آن در ناحیهی مورد نظر میشود. بنابراین، یک روش عالی جهت کاهش دردهای عضلانی استفاده متناوب از کیسه آب سرد و آب گرم میباشد که یک روش موثر برای تسکین طبیعی درد است.
به عنوان مثال، درد سیاتیک در کمر ایجاد میشود و درد و یا بیحسی را به پا منتشر میکند؛ شما برای کاهش درد سیاتیک به یک کمپرس سرد یا گرم برای پایین کمر خود نیاز دارید، نه پاهایتان. پس میتوانید از کمپرس یخ برای ستون فقرات و سپس کمپرس گرم برای کاهش علائم آن در کمر و پا استفاده کنید.
درمان خانگی درد عضلانی
در روشهای درمان خانگی درد عضلانی با بهرهگیری از خواص مواد طبیعی و داروهای گیاهی میتوان التهاب و گرفتگی عضلات کمر، بازو، پا و غیره را رفع کرد. علاوه براین، به کمک درمان خانگی میتوان عضلات بدن را بدون نیاز به مصرف دارو تقویت کرد. این روشها نه تنها مشکلاتی چون درد عضلات پا، گرفتگی عضلات پشت کتف، گرفتگی عضلات کمر، اسپاسم کمر، سیاتیک، گرفتگی عضلات شکم و دیگر موارد را کاهش میدهند، بلکه به تقویت و درمان عضله گردن و کمر و رفع دیگر مشکلات عضلانی نیز کمک میکنند.
بنابراین، شما میتوانید به جای مصرف دارو برای درد عضلانی ، استفاده از قرص شلکننده عضلات کمر و یا تزریق آمپول گرفتگی عضلات را از روشهای مختلف درمان خانگی درد عضلانی بهره ببرید. در ادامه شما را با برخی از بهترین و موثرترین روشهای درمان خانگی آشنا میکنیم.
سرکه سیب و درمان گرفتگی عضلات
کمبود پتاسیم یکی از عوامل گرفتگی عضلات است. سرکه سیب حاوی پتاسیم است و به همین علت یک درمان خانگی درد عضلانی مناسب و تاثیرگذار محسوب میشود. علاوه براین، سرکه سیب دارای خاصیت ضددرد است که به تسکین التهاب و درد ماهیچه پا کمک میکند.
برای کاهش دردهای عضلانی میتوانید سرکه سیب را همراه با عسل و آب گرم مخلوط کنید و بنوشید. همچنین، برای تسکین دردهایی که به علت خستگی مفرط و درد عضلات رخ میدهد، میتوانید از یک حمام با سرکه سیب کمک بگیرید.
رزماری و تسکین درد عضلانی
رزماری بهترین گیاه برای تسکین و درمان خانگی درد عضلانی است. مصرف این گیاه با افزایش جریان خون سبب رفع التهاب شده و اسپاسم عضلانی و دردهای ناشی از روماتیسم عضلانی را رفع میکند. رزماری به صورت دم کرده، عصاره یا پماد استفاده میشود. همچنین رزماری به صورت پماد، گرفتگی عضلات کمر و درد مفاصل را بهبود میبخشد.
در حال حاضر اسپری رزماری زرد بند ( اکلیل کوهی) یکی از محصولات پرکاربرد جهت درمان درمان بیماری روماتیسم مفصلی است.این داروی گیاهی علاوه بر بهبود آرتریت روماتوئید به خاطر داشتن خاصیت ضد درد، در بهبود دردهای عضلانی و بیماریهای روماتیسمی نیز استفاده میشود. با خرید اسپری رزماری میتوانید به راحتی در هر شرایطی از فواید آن برخوردار شوید.
روغن خردل و رفع درد عضلانی
ماساژ با روغن خردل به تسکین التهاب، افزایش جریان خون و شل شدن عضلات کمک میکند. از این روغن میتوانید به منظور کاهش درد عضلات گردن، شانه و همچنین رفع گرفتگی عضلات گردن کمک بگیرید. شما میتوانید به عنوان یک درمان خانگی درد عضلانی هر شب پیش از خواب ناحیه مورد نظر خود را با روغن خردل ماساژ دهید.
خواص موز برای درمان گرفتگی عضلات
بسیاری از گرفتگیهای عضلانی به دلیل سطوح پایین پتاسیم ایجاد میشوند. موز سرشار از پتاسیم است و مصرف آن میتواند بدون توجه به علت درد عضلانی از شدت آن بکاهد. توجه داشته باشید که قلب نیز یک عضله است و پتاسیم به تحریک آن برای انقباض و پمپاژ خون به سراسر بدن کمک میکند. بنابراین مصرف مداوم موز میتواند موجب کاهش درد عضلانی قلب و درد عضلات قفسه سينه شود. مصرف موز قبل از انجام فعالیتهای شدید ورزشی توصیه شده است.
تاثیر گیلاس بر گرفتگی عضلات
گیلاس از ترکیبات ضددرد و ضدالتهاب غنی است و به همین دلیل میتواند درد و صدمه عضلات ناشی از ورزش را کاهش دهد. از این رو، ورزشکاران حرفهای میتوانند به جای مصرف دارو برای درد عضلانی از این میوه در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
فواید عسل برای گرفتگی عضلات
عسل یک ماده عالی برای درمان خانگی درد عضلانی است. با مصرف این ماده خوراکی میتوانید عوارض ناشی از مشکلاتی چون درد عضلانی کمر یا اسپاسم کمر، دردهای مفاصل، رماتیسم و غیره را کاهش دهید. برای این منظور میتوانید عسل را میل کنید و یا بر روی موضع درد بمالید تا به تسکین درد کمک کند.
فلفل قرمز و درمان گرفتگی عضلات
فلفل قرمز حاوی مادهای است که سبب افزایش جریان خون میشود و به همین دلیل میتواند مانند قرص گرفتگی عضلات به رفع گرفتگی و دردهای عضلانی در مواردی چون اسپاسم عضلانی کمر، گرفتگی عضلات شکم، درد عضلانی کرونا، گرفتگی عضلات پشت و غیره کمک کند. حتی برخی عقیده دارند اثر این ماده خوارکی به اندازه چسب درد عضله گرمازا میباشد و هنگام گرفتگیهای عضلانی از آن استفاده موضعی میشود.
تاثیر ادویه بر دردهای عضلانی
دردهای عضلانی به دلایل بسیار مختلفی رخ میدهند، در برخی موارد حتی ممکن است ندانید که مثلا علت درد عضلات پایا علت گرفتگی عضلات گردن شما چیست. از اینرو به افرادی که غالبا دچار مشکلاتی چون گرفتگی عضلات پشت کتف، گرفتگی عضلات کمر، درد عضلات زیر شکم و غیره میشوند، توصیه میشود به جای مصرف مداوم داروهایی چون قرص گرفتگی عضلات از انواع ادویهها استفاده کنند.
ادویههایی چون زردچوبه و زنجبیل میتوانند التهاب و کوفتگی عضلات را برطرف کنند و از درد صدمات عضلانی بکاهند. همچنین ادویهها به عنوان یک مکمل طبیعی، به ورزشکاران حرفهای کمک میکنند و همچنین ادویهها میتوانند التهاب و دردهای عضلانی پس از تمرین را کاهش دهند.
روش پیشگیری از دردهای عضلانی
اگر درد عضلانی شما ناشی از فعالیتهای فیزیکی است، اقدامات زیر در کاهش خطر ابتلا به آن موثر است:
- حتما بعداز فعالیت بدنی، حرکات کششی انجام دهید.
- در طول فعالیت ورزشی آب مصرف کنید و هیدراته بمانید.
- در تمام جلسات ورزشی، بدن را قبل از شروع ورزش گرم و آماده کنید و بعد از اتمام ورزش نیز با حرکات کششی، بدن خود را سرد کنید.
- برای تقویت عضلات خود، به طور منظم ورزش کنید.
- در صورت امکان بعد از تمرین از ماساژ استفاده کنیم.
- اگر در محیطی کار میکنید که عضلات شما به طور مداوم در معرض فشار یا کرفتگی قرار میگیرد، مرتباً بلند شوید و حرکات کششی انجام دهید.
- مصرف روزانه ۵۰۰ میلیگرم ویتامین C احتمال درد را کم میکند.
سوالات رایج
همیشه علت دردهای عضلانی مربوط به ورزش، خستگی و کار بیش ازحد نیست؛ بلکه بسیاری از بیماریها و اختلالات نیز هستند که باعث بروز دردهای عضلانی میشوند. این بیماریها عبارتنداز: بیماری فیبرمیالژیا، آرتروز، بیماری لوپوس، بیماریهای التهابی، آنفولانزا، کرونا و بیماری پارکینسون.
معمولاً دردهای عضلانی نیاز به درمان پزشکی ندارند و طی چند روز برطرف میشوند. با این حال ، اگر درد شما بیش از یک هفته طول کشید، یا اگر دچار ضعف، سرگیجه یا مشکل تنفسی شدید، حتما باید به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مراجعه کنید.
عفونتهای ویروسی مانند کرونا باعث درد و التهاب عضلات میشوند و دردهای عضلانی و مفاصل از مهمترین علایم ابتلا به این بیماری است و بهترین دارو برای کاهش دردهای عضلانی در بیماران مبتلا به کرونا و دیگر بیماریهای ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده از ترکیبات استامینوفن و کدیین است.