تکنیکهای طبیعی جهت درمان تعرق زیاد بدن
تعرق زیاد بدن، علاوه بر این که موجب آزردگی افراد بابت مرطوب شدن لباسها خواهد شد، بوی ناخوشایندی برای خود فرد و اطرافیان او نیز به همراه خواهد داشت. از این روی جلوگیری و درمان تعریق زیاد بدن و رفع آن، یکی از اصول بهداشت شخصی و فردی و همین طور لازمه حضور در اجتماع به حساب می آید. عوامل مختلفی چون بارداری، یائسگی، دوران بلوغ، مصرف برخی داروها و … به تعریق زیاد بدن منجر میشوند.
اما فارغ از این موارد اهمیت زیادی دارد بدانیم که چطور میتوان به صورت طبیعی درمان تعرق زیاد بدن را انجام داده و از پیشروی و شدت گرفتن آن جلوگیری به عمل آورد. در ادامه این مطلب داروپلاس به عوامل موثر در عرق کردن زیاد بدن پرداخته و روشهای درمان آن را دنبال میکنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانیم
- تعرق زیاد به چه معناست؟
- علل تعرق زیاد
- بیماری هایپرهیدروزیس
- تعرق زیاد در دوران بارداری
- تعرق زیاد در یائسگی
- دیابت علت تعرق زیاد بدن
- تعرق زیاد در دوران بلوغ
- درمان تعریق زیاد به روش طبیعی
- رژیم غذایی برای کاهش تعرق بدن
- یونزدایی بدن
- ورزش و فعالیت بدنی
- انتخاب لباس مناسب
- درمان خانگی تعریق زیاد بدن
- کمبود چه ویتامینی باعث تعریق زیاد میشود؟
- برای تعریق زیاد به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
- تزریق بوتاکس و درمان عرق زیر بغل
- سوالات رایج
تعرق زیاد به چه معناست؟
لازم به ذکر است که مقدار متعادلی تعریق، کاملا طبیعی بوده و نمی توانیم انتظار داشته باشیم که به طور کلی بدن انسان اصلا عرق نکند. اما تعرق زیاد، نشانه بیش از حد متوسط و معمولی است و بدون آن که شخص در حال ورزش کردن بوده یا در یک روز داغ تابستانی در حال فعالیت باشد، موجب مرطوب شدن کف دستها، زیر بغل، پیشانی، پهلوها، کمر، قفسه سینه، گردن و … خواهد شد. این شکل از تعریق بسیار آزاردهنده بوده و کیفیت زندگی را تحت تاثیر منفی خود قرار خواهد داد. در ادامه به عوامل موثر در تعریق زیاد خواهیم پرداخت.
علل تعرق زیاد
علل تعرق زیاد را میتوان به عواملی چون بارداری، یائسگی، بلوغ، بیماری دیابت، رژیمهای غذایی نامناسب، استرس، مصرف برخی از داروها، ابتلا به هایپرهیدروزیس (تعرق زیاد) و … مرتبط دانست. البته گاهی اوقات نیز شخص بدون داشتن هیچ یک از این زمینهها، دچار تعرق زیاد در برهههایی از زندگی خویش شده در صورتی که ممکن است در تمام طول عمر چنین عارضهای را تجربه نکرده باشد و متوجه علل آن در بدن خود نشده باشد.
بیماری هایپرهیدروزیس
بیماری هایپرهیدروزیس که به نام عارضه تعرق زیاد نیز شناخته شده است، خود را با عرق کردن زیاد کف دست، کف پا و زیربغل نشان میدهد. در افراد مبتلا به هایپرهیدروزیس، عرق کردن به شکلی آزاردهنده خود را نشان میدهد و کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد به گونهای که ممکن است فرد از در انجام سادهترین فعالیت روزانه خود دچار عذاب و آزردگی میشود. عرق کردن بیش از حد زیر بغل، موجب مرطوب شدن لباسها شده و در مناسبات اجتماعی، مشکلساز خواهد بود. همچنین تعریق زیاد دستها، باعث میشود که خود شخص معذب شده و برای حین لمس اشیاء، رانندگی یا دست دادن با دیگران، دچار مشکلات زیادی شود.
بیماری هایپرهیدروزیس در دو نوع ابتدایی و پیشرفته وجود دارد که در نوع ابتدایی نواحی دست و پا و زیر بغل را تحت تاثیر قرار داده و نوع پیشرفته این بیماری، به تمام بخشهای بدن سرایت خواهد کرد. تحریک زیاد از حد اعصاب فعالساز غدد عرق در سطح بدن، از عوامل این بیماری هستند و شرایط روحی، اضطراب و استرس نیز به شدت آن را تحت تاثیر قرار میدهد. درمانهای مختلفی برای این بیماری وجود دارد که نیاز است حتما زیر نظر پزشک و با مشورت متخصص مربوطه به انجام آنها بپردازید.
تعرق زیاد در دوران بارداری
تعرق زیاد در دوران بارداری، آن قدرها هم عجیب نیست. در این دوران معمولا سطح دمای بدن بالاتر رفته و گردش خون بیشتری در اندامها اتفاق میافتد. با افزایش دمای بدن و همین طور گردش خون بیشتر، تعریق بیشتری نسبت به شرایط معمولی در بدن مادر رخ میدهد. به علاوه بهم ریختن نظم هورمونها در دوران بارداری نیز از عوامل تاثیرگذار در میزان تعریق بدن در طول بارداری محسوب میشود. استفاده از لباسهای نخی و عدم فعالیت با سرعت زیاد میتواند تعریق زیاد در دوران بارداری را کنترل کند.
تعرق زیاد در یائسگی
یکی از بدترین عوارض یائسگی، تعرق زیاد و همچنین احساس گرگرفتگی است که بسیاری از بانوان در این دوران با آن دست و پنجه نرم میکنند. با شروع دوران یائسگی و پایان قاعدگی در زنان و همچنین با بهم ریختن میزان استروژن و پروژسترون، دمای طبیعی بدن افزایش یافته و گرگرفتگی و تعرق زیاد در زنان یائسه اتفاق میافتد. معمولا این تعرق در تمام طول روز با فرد همراه نبوده و در ساعاتی از شبانه روز به شکل حمله گرگرفتگی خود را نشان میدهد. این نوع از تعرق نیز برای زنان بسیار آزاردهنده بوده و همواره در پی یافتن روشهایی برای درمان آن هستند. حذف برخی عوامل موثر میتواند در کنترل تعریق زیاد در این دوران بسیار کمککننده باشد.
دیابت علت تعرق زیاد بدن
همانطور که گفته شد تحریک غدد تعریق در بدن به دلایل مختلفی رخ میدهد. گاهی علاوه بر وجود عوامل محیطی و خارجی، برخی عوامل داخلی مانند برخی بیماریها به تعریق زیاد بدن منجر میشود که میتوان از جمله آنها به افت قند خون، آسیبهای سیستم عصبی و نوروپاتی اشاره کرد. در بیماران مبتلا به دیابت که داروهای کنترل قند خون مصرف میکنند، گاه و بیگاه پدیده کاهش قند خون رخ داده و این موضوع خود یکی از دلایل تحریک غدد تعریق است که منجر به عرق کردن بیش از حد بدن میشود. همچنین آسیبهای موقت یا دائمی به سیستم عصبی و نوروپاتی، زمینه تعریق بیشتر از حد نرمال را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2، فراهم میسازد. برای اطلاع از روشهای درمان دیابت در طب سنتی میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
تعرق زیاد در دوران بلوغ
دوران بلوغ نیز یکی دیگر از دورانهای آزاردهنده برای افراد است، چرا که در دوران بلوغ هورمونها تغییراتی پیدا کرده و تغییرات استروژن و پروژسترون، موجب افزایش دمای بدن و در پی آن تعرق زیاد میشود. به علاوه ترشح بیشتر برخی از هورمونها در دوران بلوغ که زمینهساز رشد و تغییرات بدن هستند، به تعریق بیشتر منجر میشود. در نوجوانان با کنترل عوامل طبیعی چون رژیم غذایی مناسب، استفاده از لباسهای نخی و …، میتوان میزان تعریق بدن را کنترل کرده و آن را از شرایط آزاردهنده خارج کرد.
درمان تعریق زیاد به روش طبیعی
عرق کردن بیش از حد برای همه افراد آزاردهنده بوده و همه افراد در هر سن و شرایطی که باشند به دنبال راه فراری از این پدیده طبیعی بدن هستند. حال در این بخش به منظور درمان تعریق زیاد بدن به روش طبیعی، میتوان از تکنیکهای زیر کمک گرفت تا بدون ایجاد شرایط خطرساز برای بدن به جلوگیری از عرق کردن بیش از حد بدن پرداخت:
رژیم غذایی برای کاهش تعرق بدن
یکی از ابتداییترین عواملی که ممکن است در تعریق بدن موثر باشد مصرف برخی خوراکیها و رژیم غذایی مصرفی فرد باشد. با دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب، میتوانید میزان تعرق بدن را کنترل کرده و آن را تا حد طبیعی کاهش دهید. مواد غذایی تند و یا از دسته گرمیجات میتواند باعث افزایش سوخت و ساز بدن شده و در پی آن تعریق بیشتر را به همراه داشته باشد. رژیم غذایی غنی از آب، کلسیم، لبنیات کم چرب به ویژه شیر کم چرب، روغن زیتون، میوه و سبزیجات تازه از جمله خربزه، خیار، کلم پیچ و کاهو، غلات سبوسدار و سایر محصولات دارای ویتامین B، به کاهش تعرق بدن کمک زیادی میکنند.
یونزدایی بدن
یونزدایی بدن از طریق پاها به وسیله دستگاه مخصوصی انجام شده و موجب سمزدایی بدن از طریق پاها، کنترل فشار خون و بهبود دمای بدن و همین طور بهبود وضعیت خواب، سیستم عصبی و به طور کلی سلامت عمومی فرد خواهد شد. برای انجام این کار، شخص باید پاهای خود را در یک محفظه آب قرار داده، سپس دستگاه یونیزایسون، آب را یونیزه ساخته و سموم بدن از پاها خارج میشوند. این عمل به تنظیم دمای بدن و کاهش تعریق کمک خواهد کرد و یکی از روش های پرطرفدار برای کنترل تعریق بدن خواهد بود.
ورزش و فعالیت بدنی
ورزش و فعالیت بدنی در زمان مناسب، موجب تنظیم دمای بدن و تعریق به موقع خواهد شد و از تعرق بیش از حد در طول روز و در دماهای پایین جلوگیری میکند. به علاوه با ورزش و فعالیت بدنی مناسب، متابولیسم بدن تنظیم شده و سمزدایی موثری شکل میگیرد.
انتخاب لباس مناسب
انتخاب لباس مناسب از فاکتورهای بسیار موثر در کاهش تعریق و کنترل آن است. لباسهای نخی بهترین انتخاب برای کنترل تعریق بدن هستند. در مقابل لباسهای دارای الیاف مصنوعی و نایلونی، بدتر موجب تحریک پوست و تعریق بیش از اندازه خواهند شد و بوی ناخوشایندی نیز بر جای میگذارند. از این روی با انتخاب لباسهای نخی و الیاف طبیعی، می توانید ضمن خنک نگه داشتن بدن، از تعریق بیش از حد آن جلوگیری به عمل آورید. لباسهای نخی با عبور هوا از منافط خود به متعادل نگه داشتن دمای بدن بسیار کمک خواهد کرد.
درمان خانگی تعریق زیاد بدن
علاوه بر همه درمانهای طبیعی که در تغییرات بیرونی و محیطی خود میتوانیم ایجاد کنیم برخی روشهای درمان خانگی برای جلوگیری از تعریق زیاد بدن نیز وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرهیز از غذاهای تند و پرادویه: غذاهای تند و با ادویه زیاد، یکی از عوامل بالا رفتن دمای بدن و تعرق زیاد هستند. به ویژه مصرف زیاد فلفل چه به صورت ادویه و چه فلفلهای تازه خوراکی، میتواند با بالا بردن سوخت و ساز بدن زمینه ساز تعریق بیشتر باشد.
- کاهش مصرف نوشیدنیهای با سطح کافئین بالا: میزان کافئین دریافتی بالا، به تحریک غدد تعریق بدن منجر شده و زمینه عرق کردن بیشتر را رقم خواهد زد. از این روی در صورتی که میخواهید میزان تعریق بدن خود را کنترل کنید، از مصرف نوشیدنیهایی که میزان کافئین بالا دارند، خودداری نمایید.
- کاهش استرس و زمینههای اضطراب: استرس و اضطراب، باعث تحریک هورمونها شده و با محرک عصبی، تعریق بیشتری در بدن به وجود میآورد. حفظ آرامش و پرهیز از استرس زیاد، میتواند به کنترل و درمان تعرق زیاد کمک کند.
- نوشیدن آب کافی: برای درمان تعرق زیاد، حتما آب کافی بنوشید. نوشیدن آب، باعث پایین آمدن دمای بدن شده و در ضمن آب از دسته رفته بدن بر اثر تعریق را جبران میکند.
- استفاده از پد ضدتعریق: استفاده از پد ضدتعریق نیز کمک خواهد کرد تا تعریق در منطقه زیر بغل که اتفاقا بیشترین میزان عرق کردن را دارد، کنترل شده و هیچ گونه رطوبتی به لباس سرایت نکند.
- استفاده از بادی اسپلش: با انتخاب بادی اسپلش مناسب، میتوانید ضمن خوشبو ساختن بدن، از تعریق اضافی آن جلوگیری کنید.
- استفاده از اسپریهای ضدتعریق: استفاده از اسپریهای ضدتعریق و یا مام رول ضدتعریق، سادهترین و موثرترین روش درمان تعریق زیاد بدن بوده و ضمن مقابله و جلوگیری از تعریق، بدن را در طول روز و در خلال فعالیتهای روزانه، خوشبو نگه میدارند.
- پوشیدن لباسهای سبک و نخی: در نهایت پوشیدن لباسهای سبک و نخی، در کنترل میزان تعریق بدن و جلوگیری از افزایش دمای بدن، موثر هستند.
کمبود چه ویتامینی باعث تعریق زیاد میشود؟
علاوه بر همه عوامل و علل مطرح شده در عرق کردن زیاد بدن، کمبود برخی ویتامین ها نیز باعث تعریق بدن خواهند شد. کمبود ویتامین B، موجب تعریق زیاد بدن شده و از این روی لازم است که در رژیم غذایی خود، مواد خوراکی حاوی ویتامین B از جمله غلات، ماهی، حبوبات، برگهای سبز، جگر سیاه، مرکبات، چغندر و گوشت را مورد استفاده قرار دهید. همچنین با تامین ویتامینهای بدن میتوانید به تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار کمک کنید.
برای تعریق زیاد به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
به طور معمول برای درمان تعریق بیش از حد بدن که در حالت غیر طبیعی رخ میدهد باید به پزشک و متخصص پوست و یا غدد مراجعه کرد و در صورتی که موضوع مشکل هورمونی یا عروق و همین طور زمینههای دیابت و بیماریهای دیگر داشته باشد، پزشک و متخصص پوست، ارجاع و معرفی به سایر متخصصان مرتبط را انجام خواهد داد.
خوب است بدانید گاهی تعریق زیاد در فصل تابستان ناشی از گرمازدگی باشد و نیاز به رسیدی و درمان جدی داشته باشد.
تزریق بوتاکس و درمان عرق زیر بغل
در برخی موارد برای درمان تعریق زیاد بدن افراد، روشهای مختلفی پیشنهاد می شود که یکی از آن ها تزریق بوتاکس است. با تزریق بوتاکس، امکان درمان عرق زیر بغل وجود داشته و این روش توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا به تائید رسیده است. با تزریق بوتاکس در محدوده زیر بغل، میتوان انتقالدهندههای عصبی تعریق را مسدود و بلوکه نمود و میزان عرق کردن زیر بغل را به شکل قابل توجهی کاهش داده و برای چیزی بین 6 تا 10 ماه، عرق کردن را تحت کنترل قرار داد. لازم به ذکر است که این روش دائمی نبوده و باید دوباره پس از سپری شدن دوران تزریق مجددا تکرار شود. به علاوه در عرض مدت 10 روز پس از تزریق بوتاکس، متوقف شدن تعریق زیاد بدن، مشاهده میشود.
سوالات رایج
در این بخش به برخی دیگر از سوالهای پر تکرار کاربران درباره تعریق زیاد بدن و درمان آن پاسخ خواهیم داد.
از جمله دلایل تعریق زیاد شبانه میتوان به استرس و اضطرابهای طول روز که به ساعات خواب سرایت میکنند، مشکلات نوروپاتی، افت قند خون، مصرف برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، اختلالات هورمونی و هایپرهیدروزیس اشاره کرد.
کف دستها و پاها و زیر بغل از نواحی بدن هستند که می توان از طریق تزریق بوتاکس، نسبت به کنترل و درمان تعریق زیاد آنها اقدام کرد. البته موفقیت در درمان تعریق زیاد بدن به وسیله بوتاکس در ناحیه زیربغل بسیار بیشتر از دست و پا است.
اگر چه معمولا این روش عوارض خاصی به همراه ندارد، اما عوارضی چون تورم، سوزی، درد در محل تزریق بوتاکس و همین طور تعریق در قسمتهای دیگر بدن خارج از ناحیه تزریق، گزارش شده است.