اهمیت آگاهی از خواص منیزیم برای بدن
خواص منیزیم به عنوان یکی از مهمترین مواد بدن بسیار حائز اهمیت است. منیزیم یک فاکتور در بیش از 300 سیستم آنزیمی است که واکنشهای بیوشیمیایی متنوعی را در بدن تنظیم میکند؛ واکنشهایی از جمله سنتز پروتئین، عملکرد عضلات و اعصاب، کنترل گلوکز خون و تنظیم فشار خون که از مهمترین عملکردهای بدن است. همچنین منیزیم برای تولید انرژی، فسفوریلاسیون اکسیداتیو و گلیکولیز مورد نیاز است. این ماده به توسعه ساختاری استخوان کمک میکند.
منیزیم در انتقال فعال یونهای کلسیم و پتاسیم از طریق غشای سلولی نقش دارد، فرایندی که برای هدایت تکانههای عصبی، انقباض عضلات و ریتم طبیعی قلب مهم است. با دانستن این موارد، اهمیت آگاهی از خواص منیزیم برای بدن، کاملا واضح است و باید با دنبال کردن نشانههای کمبود منیزیم، به موقع نسبت به تامین آن از طریق مواد طبیعی و مکملها، اقدام کنید. در این مطلب داروپلاس با ما همراه باشید تا درباره خواص منیزیم برای بدن بیشتر بدانید.
در این مطلب می خوانیم
- نشانههای کمبود منیزیم
- مهمترین خواص منیزیم برای بدن
- حفظ سلامت استخوان
- بهبود سردرد میگرنی
- بهبود عملکرد ورزشی
- بهبود و درمان دیابت
- تنظیم فشار خون بدن
- کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی
- حفظ سلامت عروق
- تقویت حافظه
- تسکین دردهای فیبرومیالژیا
- افزایش سطح انرژی بدن
- خواص منیزیم برای مو
- پوست سالم با منیزیم
- مهمترین مواد غذایی حاوی منیزیم
- ضرورت مصرف مکمل منیزیم
- سوالات رایج
نشانههای کمبود منیزیم
از اصلیترین نشانههای کمبود منیزیم در بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرفتگی عضلات: گرفتگی عضلات، لرزش و در بدترین حالت تشنج، از علائم کمبود منیزیم به حساب میآید. البته به خاطر داشته باشید که گرفتگی عضلات، ممکن است علائم دیگری نیز داشته باشد و نمیتوان به طور کامل آن را به کمبود منیزیم نسبت داد.
- اختلالات بهداشت روان: اختلالات بهداشت روان، بیحسی ذهنی یا مشکلاتی در خصوص بروز دادن احساسات مشخص و در شرایط وخیمتر هذیان گفتن یا حتی کما، از علائم پایین آمدن زیاد و فقط منیزیم در بدن هستند. همچنین کمبود این ماده، ممکن است باعث ایجاد اضطراب در افراد شود.
- پوکی استخوان: پوکی استخوان نوعی اختلال است که میتواند موجب شکستگی استخوانها شده و عوارض زیادی را به همراه داشته باشد. اگر چه عوامل متعددی موجب پوسیدگی استخوان خواهد شد؛ اما کمبود منیزیم یکی از این موارد به شمار میآید.
- خستگی و ضعف عضلانی: خستگی بدون دلیل و زودرس از همین دست علائم است، اما از آن جایی که خستگی یک علامت غیراختصاصی به شمار میآید، ممکن است مربوط به مشکلات دیگری نیز باشد و نمیتوان به طور صرف آن را به کمبود منیزیم نسبت داد.
- فشار خون بالا: افرادی که از فقر منیزیم در بدن خود رنج میبرند، غالبا فشار خون بالا را تجربه میکنند که یک ریسک فاکتور قوی برای سلامت قلبی خواهد بود و باید حتما به آن توجه شود.
- آسم: کمبود منیزیم گاهی اوقات در افراد مبتلا به آسم شدید دیده شده و میتواند به آن دامن بزند.
- ضربان قلب نامنظم: یکی از عوارض بسیار قوی فقر منیزیم، برهم خوردن ریتم صحیح ضربان قلب است که میتواند از حالت ضعیف تا شدید خود را نشان دهد.
مهمترین خواص منیزیم برای بدن
منیزیم چهارمین ماده معدنی در بدن به لحاظ فراوانی است که نقش مهمی در سلامت بدن و مغز شما خواهد داشت. از اصلیترین خواص منیزیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حفظ سلامت استخوان
منیزیم با بهبود جذب کلسیم و پتاسیم در بدن، به حفظ سلامت استخوانها کمک کرده و از اختلال در رشد استخوان و پوکی زودرس آن جلوگیری موثری به عمل میآورد.
بهبود سردرد میگرنی
محققان بر این عقیده استوار هستند که افراد مبتلا به کمبود منیزیم، بیش از دیگران در ریسک سردردهای میگرنی قرار دارند. در واقع مطالعات ثابت کرده است که منیزیم میتواند از میگرن جلوگیری کرده و حتی به درمان آن کمک کند. در این خصوص مکملها و غذاهای غنی از منیزیم، کمککننده خواهند بود.
بهبود عملکرد ورزشی
افرادی که به ورزشهای مختلف مشغول هستند، چیزی در حدود 10 تا 20 درصد بیشتر منیزیم نسبت به افرادی که در حالت استراحت یا فعالیتهای طبیعی روزانه هستند، نیاز خواهند داشت. منیزیم به انتقال قند خون به عضلات و دفع لاکتات کمک کرده و این برای افراد ورزشی لازم خواهد بود.
بهبود و درمان دیابت
مطالعات حاکی از آن است که افراد مبتلا به دیابت نوع 2، دارای کمبود منیزیم در خون هستند. این میتواند توانایی انسولین در کنترل سطح قند را با اختلال همراه سازد. به علاوه آن دسته از افرادی که سطح منیزیم خوبی دارند، معمولا با ریسک کمتری از ابتلا به دیابت نوع 2 همراه میشوند. مصرف منیزیم برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، در مقایسه با افرادی که فقر آن را تجربه میکنند، بهبود قابل توجهی در میزان قند خون و هموگلوبین A1c خواهد داشت.
البته دقت داشته باشید که تنها مصرف کردن منیزیم، نمیتواند درمان و کنترلکننده قطعی بیماری دیابت باشد و حتما باید این افراد تحت نظر پزشک معالج خود به کنترل بیماری ادامه دهند.
تنظیم فشار خون بدن
مصرف منیزیم قادر به کاهش و کنترل فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بوده و میتواند بیماران مبتلا به فشار خون بالا را در خصوص کنترل آن، کمک کند.
کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی
منیزیم یکی از بهترین درمانگرها در کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی است و دردهای بسیار آزاردهنده این دوره را به اندازه قابل توجهی کاهش میدهد. جالب است بدانید که حتی مصرف این ماده معدنی، موجب بهبود خلق و خو و مشکلات عصبی پیش از قاعدگی خواهد شد.
حفظ سلامت عروق
منیزیم به حفظ سلامت عروق کمک کرده و بیماریهای مرتبط با آن را با ریسک کمتری مواجه میسازد. به همین ترتیب در افرادی که دچار فقر منیزیم هستند، بیماریهای قلبی عروقی، زمینه بیشتری داشته یا با شدت بیشتری همراه میشوند.
تقویت حافظه
نرمال نگه داشتن سطح منیزیم در بدن، به تقویت حافظه و عملکرد بهتر مغز کمک میکند. این ماده معدنی برای فعالیت مغزی، کاملا ضروری بوده و از این روی در کودکان و نوجوانانی که در حال رشد و تحصیل هستند، باید به شکل موثر تامین گردد.
تسکین دردهای فیبرومیالژیا
کاهش سطح منیزیم در بدن، با التهابات مزمن در ارتباط بوده و با مصرف مناسب این ماده معدنی، میتوان دردهای فیبرومیالژیا را نیز به خوبی بهبود بخشیده و تسکین قابل توجهی برای آن ها فراهم ساخت. در واقع منیزیم به انتقالدهندههای عصبی کمک میکند تا پیامهایی را به سراسر مغز و سیستم عصبی ارسال کنند.
افزایش سطح انرژی بدن
یکی از وظایف منیزیم در بدن انسان، تبدیل غذا به انرژی و کمک به ایجاد پروتئین جدید از اسیدهای آمینه است و از این روی به افزایش انرژی در بدن کمک خواهد کرد.
خواص منیزیم برای مو
منیزیم مسئول بیش از 700 عملکرد متابولیکی در بدن بوده و میتواند بر چرخه رشد مو و میزان رشد فولیکولهای موثر در رشد مو، تاثیر بگذارد. یکی از خواص منیزیم برای مو، جلوگیری از تجمع کلسیم در پوست سر است. زمانی که کلسیم فولیکولهای مو را مسدود میسازد، پوست سر خشک و پوسته پوسته شده و حتی میتواند منجر به ریزش مو گردد. این رسوبات کلسیم در فولیکولهای مو، به مرور زمان موجب التهاب پوست سر شده و افزایش مییابد.
مورد دیگر اهمیت منیزیم، کمک به سنتز پروتئین است. از آن جایی که فولیکولهای مو، تقریبا به طور کامل از پروتئین ساخته شدهاند، این مساله بسیار قابل توجه است. سنتز بهتر پروتئین، به معنای داشتن موهای سالم و چرخه مو قابل پیشبینی با مراحل رشد و استراحت طبیعی است. سنتز پروتئین همچنین به ایجاد ملانین کمک میکند که در نهایت از سفید شدن زودرس موها، جلوگیری خواهد کرد.
پوست سالم با منیزیم
اگر میخواهید پوستی سالم، مرطوب داشته و از خشکی و آسیب دیدگی آن جلوگیری کنید، منیزیم یکی از فاکتورهایی است که باید همیشه نسبت به آن توجه و دقت کافی داشته باشید. همین طور روغن منیزیم دارای خاصیت مرطوبکنندگی قوی بوده و به لطافت و زیبایی پوست کمک میکند. منیزیم، روغنها و چربیهای زائد پوست را نیز تجزیه کرده و میتواند به کاهش چربی اضافی پوست، منجر شود. همچنین منیزیم از عملکرد غده فوق کلیه و سنتز سروتونین حمایت کرده و آسیبهای پوستی ناشی از استرس را کمتر میسازد.
مهمترین مواد غذایی حاوی منیزیم
مهم ترین مواد غذایی حاوی منیزیم به شرح زیر هستند:
کدو تنبل، بادام، اسفناج، بادام هندی، بادام زمینی، غلات، شیر سویا، لوبیای سیاه، شکلات تلخ، کره بادام زمینی، آووکادو، نان گندم کامل، آووکادو، سیب زمینی پختهشده، برنج قهوهای، ماست ساده کم چرب، غلات صبحانه غنی شده، بلغور جو دوسر، موز، پودر کاکائو، ماهی قزل آلا، شیر، کشمش، سینه مرغ، گوشت گاو و گوساله، کلم بروکلی، برنج سفید، سیب، هویج و … .
ضرورت مصرف مکمل منیزیم
از آن جایی که بیشتر مردم جهان به طور مناسب از غذاهای حاوی منیزیم در رژیم غذایی روزانه خود استفاده نمیکنند، ضرورت مصرف مکملهای منیزیم احساس میشود. با مصرف مکمل منیزیم، میتوان از عوارض فقر کلسیم پیشگیری کرد. خواص منیزیم جوشان و خواص قرص منیزیم هر یک به اثبات رسیده و به بهبود شرایط سلامتی بدن کمک میکنند.
سوالات رایج
مهمترین خاصیت منیزیم برای بدن، حفظ سلامت قلب و مغز، افزایش انرژی، کاهش علائم افسردگی، خواص ضدالتهابی، کاهش ریسک پوکی استخوان و بهبود میگرن و … است.
قرص جوشان دارای قدرت هضم بهتری بوده و در ضمن به افزایش مایعات بدن نیز کمک میکند. البته هر دو خواص منیزیم را انتقال میدهند.
بله، منیزیم در کاهش استرس و اضطراب و مشکلات روحی بسیار موثر بوده و افسردگی را نیز بهبود میبخشد.