علل ایجاد حساسیت به نوار بهداشتی و روشهای درمان آن

به این نوشته امتیاز دهید

به طور کلی، قاعدگی زنان به عنوان یک چرخه‌ی طبیعی در نظر گرفته می‌شود. قاعدگی با عبور خون از طریق واژن رخ می‌دهد و خون عبوری می‌تواند لباس را خیس کند و استفاده از یک نوار بهداشتی، می‌تواند خون را جذب کند. اما ممکن است برای افرادی حساسیت به نوار بهداشتی نیز رخ دهد. شاید شما هم از پریود شدن متنفر باشید، زیرا گاهی اوقات پوست به مواد موجود در نواربهداشتی واکنش نشان می‌دهد و در نتیجه بثورات (ضایعات پوستی) و حساسیت ایجاد ‌کند.

حساسیت به نوار بهداشتی باعث ایجاد خارش، التهاب و قرمزی می‌شود و حتی رطوبت بیش ازحد یا عدم تعویض مداوم پد نیز می‌تواند باعث شکل‌گیری باکتری‌ها در ناحیه تناسلی شوند. در بعضی از موارد هم ممکن است، افراد دچار عفونت واژن شوند که باید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایند، اگرچه استفاده از کمپرس سرد، رعایت نکات بهداشتی و خشک نگه داشتن ناحیه‌ی تناسلی می‌تواند علائم را کاهش دهد. با این حال هیچ جای نگرانی نیست و شما به راحتی می‌توانید آن را درمان کنید.

از آنجایی که الویت اصلی ما در داروپلاس حفظ سلامت شما است، در این مطلب شما را با علل ایجاد حساسیت به نوار بهداشتی و موثرترین درمان‌های خانگی آشنا می‌کنیم. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

مهمترین دلایل حساسیت به نوار بهداشتی

در بیشتر مواقع، درماتیت تماسی به دلیل حساسیت به نوار بهداشتی ایجاد می‌شود. به درماتیت تماسی یا التهاب پوستی در ناحیه تناسلی زنان، ولووییت (vulvitis) گفته می‌شود. معمولا مواد شیمیایی استفاده شده در ساخت پدهای بهداشتی و همچنین رنگ‌ها و رایحه‌های مختلف برای تولید نوار بهداشتی توسط شرکت‌های مختلف، ازجمله گزینه‌هایی هستند که در تحریک و ایجاد حساسیت واژن تأثیر دارند؛ و اما هنگامی که این مواد شمیایی روی نوار بهداشتی در ناحیه تناسلی زنان تماس می‌گیرد، حساسیت ایجاد می‌کنند.

نوار‌های بهداشتی معمولا از لایه‌های متعددی تولید می‌شوند که در هر لایه، ماده و جنسی متفاوت به کار می‌رود. همچنین پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان، استفاده از لباس زیر پلاستیکی و عدم تعویض پد بهداشتی به مدت طولانی می‌تواند در ایجاد حساسیت به نوار بهداشتی تأثیرگذار باشد.

حساسیت به نوار بهداشتی در زنان
گاهی عطر موجود در لایه های نوار بهداشتی عامل اصلی ایجاد حساسیت است.

محتویات نوار بهداشتی

نوارهای بهداشتی موجود در بازار انواع گوناگونی دارند که هر یک از آن‌ها از لایه‌های متعددی تهیه شده‌اند، و در هر لایه از نوار، ماده‌ای متفاوتی به کار رفته و هر کدام از این لایه‌ها به تنهایی می‌توانند پوست شما را تحریک کنند. همین امر موجب شده برخی افراد به این مواد حساسیت نشان دهند. از مواد حساسیت‌زایی که معمولا در لایه‌های مختلف نوارهای بهداشتی وجود دارد، موارد زیر را می‌توان نام برد:

حساسیت به لایه زیرین

لایه‌ی زیرین نوار بهداشتی از ترکیبات پلی‌اتیلن تهیه شده است، معمولا از این ترکیبات در تولید بعضی لباس‌ها، طناب‌ها و … هم استفاده می‌شود. برخی افراد ممکن است به این مواد حساسیت نشان داده و دچار التهاب پوستی شوند.

حساسیت به لایه بیرونی

لایه‌ی بیرونی نوار بهداشتی همان قسمتی است که با پوست ناحیه‌ تناسلی شما در تماس است. مواد لایه‌ی بیرونی نوار بهداشتی از پلی‌اتیلن، اکسیدروی و پترولاتیوم تهیه شده است. این مواد اغلب در مرطوبکننده‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال ممکن است برخی از پوست‌های حساس با تماس به لایه‌ی بیرونی دچار حساسیت شوند.

حساسیت به چسب نوار بهداشتی

همه‌ی نوار بهداشتی‌ها در قسمت زیرین خود یک لایه چسب دارند که کمک می‌کند نوار به خوبی به لباس زیر بچسبد، حرکت نکند و از خیس شدن لباس زیر نیز جلوگیری می‌کند. معمولا جنس چسب نوار بهداشتی‌ها مورد تأیید سازمان غذا و دارو (FDA) است؛ با این حال ممکن است در برخی افراد که دارای پوست بسیار حساسی هستند جنس این چسب‌ها باعث ایجاد حساسیت در پوست شما شوند.

دیگر علل بروز حساسیت

یکی دیگر از دلایل بروز حساسیت، زدودن موهای زائد است که باعث ایجاد آکنه، خارش، قرمزی و التهاب می‌‌شود. استفاده از ژل بعد از مو زدایی سینره امکان بروز عفونت و ناراحتی جلدی نظیر آکنه، خارش و التهاب را بعد از موزدائی کاهش می‌دهد. همچنین ترکیبات گیاهی ژل بعداز مو زدایی سینره با ایجاد رطوبت مناسب و بالا بردن خاصیت ارتجاعی، پوست را محافظت نموده و به آن صافی و شفافیت می‌بخشد.

علائم و نشانه حساسیت به نوار بهداشتی

معمولا بروز علائم حساسیت به نوار بهداشتی کاملا طبیعی است و در همه‌ خانم‌ها دیده نمی‌شود، با این حال جای نگران ندارد و اما چگونه می‌توان علائم این عارضه پوستی را تشخیص دهیم. این علائم شامل موارد زیر هستند، که عبارتند از:

  • ایجاد سوزش و خارش در ناحیه واژن
  •  التهاب و قرمزی پوست این ناحیه
  • تورم پوست اطراف واژن
  • ایجاد ترشحات سفید رنگ

گاهی اوقات ممکن است، حساسیت به نوار بهداشتی نیز باعث بروز عفونت شود، در این صورت حتما سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.

دلایل ایجاد جساسیت به نوار بهداشتی
ممکن است به لایه های زیرین و لایه بیرونی نوار بهداشتی حساسیت پیدا کرده باشید.

درمان خانگی حساسیت به نوار بهداشتی

معمولا برخی خانم‌ها به دلیل عدم رعایت بهداشت فردی، پوشیدن لباس نامناسب و یا نوع پد بهداشتی دچار حساسیت پوستی می‌شوند. درمان‌های خانگی زیادی برای کاهش حساسیت واژن به نوار بهداشتی و برطرف کردن این مشکل وجود دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا از شر این حساسیت خلاص شوید.

راه‌های درمان حساسیت به نوار بهداشتی عبارتنداز:

  • از نوار بهداشتی‌های بدون بو و رایحه استفاده کنید.
  • برای کاهش اصطکاک، لباس زیر و شلوار نخی و گشاد بپوشید.
  • استفاده از کمپرس سرد در کاهش درد و سوزش ناحیه واژن بسیار تأثیرگذار است.
  • برای از بین بردن حساسیت، هر شب دوش بگیرید.
  • اگر به نوار بهداشتی حساسیت داشتید، حتما تولیدات برندهای دیگر را امتحان کنید تا مشخص شود که آیا این امر واکنش کمتری ایجاد می‌کند یا خیر.
  • کرم هیدروکورتیزون در ناحیه جوش زده و ملتهب بمالید.. توجه داشته باشید که نباید از کرم هیدروکورتیزون در داخل کانال واژن استفاده شود.
  • برای تسکین مناطق تحریک شده از لگن‌های بهداشتی (sitz bath) استفاده کنید. لگن‌های بهداشتی از جنس پلاستیک هستند و میتوانید آن را از داروخانه تهیه نمایید و شما می‌توانید آن‌ها را روی کاسه توالت فرنگی قرار داده و تشت را با آب گرم (نه داغ) پر کنید و 5 تا 10 دقیقه در آن بنشینید، سپس ناحیه را خشک کنید.

توجه: بعد از موزدایی توجه داشته باشید که بهداشت را رعایت کنید تا از بروز التهاب و جوش در ناحیه تناسلی پیشگیری کنید. همچنین به محض احساس هرگونه سوزش، موارد درمانی را بکار گیرید. ضایعات پوستی درمان نشده می‌تواند منجر به عفونت قارچی شوند، زیرا باکتری‌ها و قارچ‌های موجود در بدن و پوست می‌توانند در مناطق تحریک شده تکثیر شوند.

پماد برای حساسیت به نوار بهداشتی

برای استفاده از پماد حتما باید با پزشک خود مشورت کنید و از کرم موضعی تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. زیرا انواع بثورات مختلفی وجود دارد و فقط پزشک با معاینه و مشاهده علائم می‌تواند داروی مناسب را تجویز کند تا درمان شوید. با این حال برای جلوگیری از عفونت‌های قارچی ناشی از نوار بهداشتی،  قبل از شروع دوره ماهیانه پماد ضدقارچ روی ناحیه تناسلی استفاده کنید.

استفاده از پودر ضد حساسیت

استفاده از پودر ضدحساسیت به خشک نگه‌ داشتن دستگاه تناسلی کمک می‌کند. بنابراین شما باید پودر ضدحساسیت را بعد از شستن ناحیه واژن و قبل از گذاشتن نوار بهداشتی استفاده کنید. پودر را در اطراف ناحیه واژن و ران‌های داخلی بمالید. همچنین شما می‌توانید به جای استفاده از پودر تالک (پودر عرق‌سوز بچه) معمولی، از پودر ضدعفونیکننده استفاده کنید.

رعایت بهداشت

رعایت نکردن نکات بهداشتی در دوران قاعدگی بسیار خطرناک است و به سلامتی شما آسیب می‌زند. برای جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات موارد زیر را رعایت کنید.  موارد زیر، به حفظ سلامتی شما در دوران عادت ماهانه کمک می‌کند:

  • مرتبا نوار بهداشتی خود را تعویض کنید. تمیز و خشک نگه‌داشتن دستگاه تناسلی می‌تواند از ایجاد بثورات جلوگیری کند.
  • ناحیه تناسلی و بیرونی واژن را حداقل روزی یک تا دو بار بشویید تا بوی نامطبوع حاصل از خونریزی قاعدگی، کاهش پیدا کند.
  • هنگام شستشو واژن خود را با آب گرم یا ولرم شستشو دهید، زیرا علاوه ‌بر ایجاد آرامش در فرد، به کاهش دردهای ناحیه زیر شکم هم کمک کند.
  • اگر استفاده از نوارهای بهداشتی معطر، منجر به سوزش ناحیه تناسلی شما می‌شود، از مصرف آنها اجتناب کنید.

استفاده از لباس زیر مناسب

در طی دوران قاعدگی توصیه می‌شود از پوشیدن لباس زیر تنگ و پارچه‌های مصنوعی خودداری کنید. سعی کنید لباس زیر نخی و شلوار گشاد یا حتی دامن بپوشید. لباس‌های زیر نخی و پنبه‌ای کمتر بوی نامطبوع می‌گیرد و هوا به راحتی از آن عبور می‌کند، درجه حرارت بدن را تعدیل می‌کند و شرایط راحتی را برای فعالیت‌های جسمانی فرد در این دوران فراهم می‌کند. همچنین لباس‌های زیر نخی و پنبه‌ای خود را زود به زود تعویض کنید و بشویید.

پیشگیری از بروز حساسیت

استفاده از یک نوار بهداشتی مناسب، لباس شما را در برابر خون قاعدگی محافظت می‌کند. اما پوست بدن برخی از بانوان به مواد تشکیل‌دهنده نوار‌های بهداشتی حساس است و باعث آزار ناحیه تناسلی می‌شود. برای پیشگیری از بروز حساسیت به نوار بهداشتی موارد زیر را رعایت کنید.

  • اگر پوست حساسی دارید، از نوار‌ بهداشتی‌های پنبه‌ای استفاده کنید که فاقد مواد رنگی و چسب‌های مختلف‌اند. اگرچه نواربهداشتی‌های پنبه‌ای قیمت بیشتری نسبت به گزینه‌های دیگر در بازار دارند، اما برای پوست‌های حساس مناسب هستند.
  • از نوار بهداشتی‌های قابل ‌شست‌وشو استفاده کنید که حساسیت به وجود نمی‌آورند یا در صورت تمایل می‌توانید از محصولاتی مانند کاپ یا فنجان قاعدگی استفاده کنید.
  • مرتباً پد را عوض کنید و لباس‌ زیر گشاد بپوشید.
  • از پوشیدن نوارهای بهداشتی معطر اجتناب کنید.
  • موقع پریودی از انجام ورزش‌ها و فعالیت‌هایی که به واژن فشار وارد می‌کنند خودداری کنید. انجام این ورزش‌ها باعث عرق کردن، گرما و ایجاد فشار و درد بیشتر در ناحیه تناسلی می‌شوند.
  • برای جلوگیری از عفونت‌های قارچی، قبل از شروع عادت‌ماهانه، از پماد‌های ضدقارچ در نواحی تناسلی استفاده کنید.

طرز صحیح استفاده از نوار بهداشتی

نوار بهداشتی‌های موجود در بازار انواع مختلفی دارند که هر کدام برای یک مورد خاص طراحی شده است، اما بیشتر خانم‌ها نوار بهداشتی بالدار را در زمان قاعدگی (پریود) برای جلوگيری از نفوذ خون به لباس، ترجیح می‌دهند، زیرا نحوه استفاده از نوار بهداشتی بالدار راحت‌تر است. حال برای استفاده از نوار بهداشتی ابتدا باید بسته‌بندی پد را باز کنید و نوار چسبنده زیر پد را جدا کرده و بر روی لباس زیر خود قرار دهید. همچنین شما می‌توانید با توجه به مزایای نوار بهداشتی، تامپون و کاپ قاعدگی استفاده کنید.

نکته بسیار مهم آن است هنگام تعویض نواربهداشتی، حتی اگر خونریزی قاعدگی کم باشد، باید در روزهای اول هر ساعت یک بار و در روزهای پایانی هر چند ساعت یک بار نوار بهداشتی‌تان را تعویض کنید و نباید بیش از 6 ساعت یک پد را نگه دارید. خون روی پد، در محیطی تاریک و مرطوب بهترین مکان رشد باکتری‌های بیماری‌زا بوده و علاوه‌بر بوی نامطبوع، احتمال ابتلا به انواع عفونت‌های واژن را به شدت افزایش می‌دهد. علاوه‌ بر تمامی این موارد، استفاده طولانی از یک پد، خطر نشت خون را افزایش می‌دهد. 

انتخاب بهترین نوار بهداشتی ضد حساسیت

حساسیت واژن به نوار بهداشتی، مشکلی است که بسیاری از خانم‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. حساسیت به نوار بهداشتی علل مختلفی دارد و یکی از علل آن نوع و جنس نوار بهداشتی است. معمولا مواد شیمیایی استفاده شده در ساخت پدهای بهداشتی و همچنین رنگ‌ها و رایحه‌های مختلف برای تولید نوار بهداشتی توسط شرکت‌های مختلف، از جمله گزینه‌هایی هستند که در تحریک و ایجاد حساسیت واژن تأثیر دارند. همچنین پوشیدن لباس‌های تنگ و چسبان، استفاده از لباس زیر پلاستیکی و عدم تعویض پد بهداشتی به مدت طولانی می‌تواند در ایجاد حساسیت به نوار بهداشتی تأثیرگذار باشد.

با این حال باید در انتخاب نوار بهداشتی خود دقت نمایید و از نوار بهداشتی‌های ضدحساسیت که از الیاف طبیعی و نرم تهیه شده است و در ترکیبات آن‌ها عطر، رنگ و مواد شیمیایی به کار نرفته باشد، استفاده نمایید؛ چرا که هر یک از این مواد می‌توانند باعث ایجاد حساسیت شوند. لازم به ذکر است، اگر به نوع خاصی از نوار بهداشتی حساسیت دارید این موضوع را کاملا جدی بگیرید و حتما مارک نواربهداشتی خود را عوض کنید؛ زیرا این حساسیت ممکن است برای سلامتتان خطرناک باشد.

سوالات رایج

آیا نوار بهداشتی مشبک حساسیت زا است؟

نوار بهداشتی‌ مشبک به علت جذب بالایی که دارد بسیار مورد توجه بانوان است. اما وجود مواد شیمیایی از یک طرف و همچنین استفاده طولانی مدت از نوار بهداشتی مشبک از طرف دیگر ممکن است سبب بروز حساسیت در پوست‌های حساس شود.

آیا نوار بهداشتی معطرباعث حساسیت من می‌شود؟

پوست برخی از خانم‌ها به مواد شیمیایی عطری موجود در نوار بهداشتی‌ها حساس است، و نوار بهداشتی‌های معطر به راحتی می‌توانند در ناحیه تناسلی شما حساسیت ایجاد کنند. در صورتی که پوست حساسی دارید توصیه می‌کنیم از نوار بهداشتی‌‎های بدون رایحه و معطر استفاده نمایید.

ممکنه دوست داشته باشی
برامون نظرتو بنویس

آدرس ایمیلت پیش ما جاش محفوظه