تخليه سینوس ها به روش خانگی و طبیعی
تخلیه سینوس به روش خانگی به عنوان یک روش بسیار کاربردی و مناسب برای جایگزینی تخلیهی سینوزیت با دستگاه به شمار میرود. نکتهی مهم این است که لازم نیست همواره و تحت هر شرایطی برای تخلیه سینوسها به پزشک مراجعه کنید. بلکه این امکان وجود دارد که بسیاری از انواع سینوزیت را با استفاده از درمانهای ساده خانگی درمان کنید. سینوزیت از جمله عارضههایی است که به مرور زمان رشد میکند و از یک مشکل و عارضه ساده به سینوزیت مزمن و حاد تبدیل میشود.
در این صورت میتواند گرفتاریهای زیادی را برای فرد مبتلا به دنبال داشته باشد. بنابراین بهتر است که به جای درمان سینوزیت مزمن، در همان ابتدا با روشهای خانگی و طبیعی که در ادامه این مطلب داروخانه آنلاین داروپلاس مورد بررسی قرار داده شده است، نسبت به درمان آن اقدام کنید. در ادامه با ما همراه باشید.
در این مطلب می خوانیم
- سینوس چیست و در کدام قسمت بدن قرار دارد؟
- درد سینوسها چه زمانی آغاز میشود؟
- نشانه های نیاز فوری به تخلیه سینوس ها
- انواع سینوزیت
- انواع روش تخليه سینوس در خانه
- شست و شوی بینی
- استفاده از بخور گیاهی
- کمپرس گرم
- دوش آب گرم
- معجزه اسپری بینی بر تخلیه سینوس ها
- فواید زردچوبه و زنجبیل برای سینوزیت
- تاثیر سرکه سیب بر تخلیه سینوزیت
- تاثیر درمانی سیر و پیاز بر سینوزیت
- نوشیدن مایعات داغ
- فواید چای شنبلیله برای سینوس ها
- چه زمانی باید برای تخلیه سینوس به پزشک مراجعه کرد؟
- سوالات رایج
- کلام پایانی
سینوس چیست و در کدام قسمت بدن قرار دارد؟
قبل از پرداختن به بحث تخلیه سینوس به روش خانگی بهتر است که ابتدا با سینوسها آشنایی مقدماتی پیدا کنیم. درون استخوان جمجمه و فک بالایی سوراخهایی وجود دارد که در حالت عادی هوا در آنها جریان دارد. به این سوراخها اصطلاحا سینوس گفته میشود. محل قرارگیری سینوسها نیز پشت گونه، پیشانی، ابروها و بینی قرار دارد. در مواقعی که این سینوسها مملو از ترشحات یا عفونت میشوند، اصطلاحا گفته میشود که فرد به سینوزیت حاد دچار شده است. در صورت بیتوجهی به سینوزیت حاد و عدم تخلیه سینوس ها ، مشکل پیشرفت میکند و در فاصله حدود 90 روز به سینوزیت مزمن تبدیل میشود.
درد سینوسها چه زمانی آغاز میشود؟
برای درک بهتر راهکارهای تخلیه سینوس به روش خانگی و طبیعی باید ابتدا با نحوه شکلگیری درد سینوسها در صورت آشنا شوید. وقتی به ساختار یک سینوس سالم نگاه کنید، یک لایه نازک و صورتی رنگ در آن مشاهده میشود که تحت عنوان مخاط شناخته میشود. سطح مخاط همواره مرطوب است و این ده دلیل مایع خاصی است که به صورت دائمی از آن ترشح میکند. خیس بودن سطح مخاط باعث میشود که همواره گرد و غبار، میکروبها و ذرات معلقی که از راه بینی وارد بدن میشوند، جذب شده تا خطر کمتری سلامتی فرد را تهدید کند.
در نهایت نیز این مایع مخاطی از سینوس به سمت بینی و پس از به ترتیب پشت حلق، مری و معده حرکت میکند. اگر به هر دلیلی لایه مخاطی دچار مشکل شود و التهابی در آن بروز کند، مایع مخاطی نمیتواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد. در این شرایط عفونت در ناحیه سینوس جمع میشود و اصطلاحا درد سینوسی آغاز میشود.
چند عامل اساسی وجود دارد که در اثر آنها سینوزیت حاد در افراد بروز میکند:
- تغییرات ناگهانی دما
- انواع آلرژی
- دود دخانیات
- سرماخوردگی
نشانه های نیاز فوری به تخلیه سینوس ها
سینوزیت را به هیچ عنوان نباید با سرماخوردگی اشتباه گرفت. تفاوت سرماخوردگی و سینوزیت در آن است که سرماخوردگی در اثر عفونت در دستگاه تنفسی بروز میکند. اما سینوزیت در اثر جمع شدن عفونت در سینوسها به وجود میآید که یکی از عوامل آن ناشی از سرماخوردگی است. معمولا افرادی که به عارضه سینوزیت دچار هستند پس از هر بار سرماخوردگی، عارضه آنها تشدید میشود.
مهمترین علائم بروز و تشدید سینوزیت عبارتاند از:
- گرفتگی بینی
- سردرد
- درد در اطراف گونهها، چشم و پیشانی
- ترشحات سبز یا زرد رنگ از بینی
- افزایش دمای بدن
- درد دندان
- احساس بوی ناخوشایند
- سخت شدن تنفس
در خصوص کودکان با توجه به قوای بدنی ضعیفتر آنها بروز سینوزیت باعث میشود که عملا از راه دهان نفس بکشند و تغذیه آنها نیز بهشدت با مشکل روبهرو شود از این رو راحت ترین روش تخلیه سینوس ها در خانه است.
انواع سینوزیت
برای تخلیه سینوس به روش خانگی بهتر است توجه داشته باشید که عموما انواع سینوزیت به سه دسته کلی تقسیم میشود که عبارتاند از:
1. سینوزیت حاد: مرحله ابتدایی شکلگیری سینوزیت است که نهایتا بین 14 تا 21 روز ادامه پیدا میکند.
2. سینوزیت مزمن: در صورت شدت گرفتن سینوزیت، وارد مرحله مزمن میشود که بین 3 تا 8 هفته ادامه پیدا میکند و گاهی اوقات علائم آن تا ماهها گریبانگیر فرد میشود.
3. سینوزیت راجعه: در چنین شرایطی فرد در طول یک سال چندین بار دردهای شدید سینوزیت را تجربه میکند.
همچنین سینوسها از نظر محل قرارگیری در صورت به چهار دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتاند از:
- سینوسهای پیشانی: بالای چشمها و میان استخوان پیشانی قرار دارند.
- سینوسهای آروارهای: پایین چشمها زیر استخوان گونه در میان استخوان آرواره قرار دارند.
- سینوسهای بین چشمی: در استخوان اتموئید که دو چشم را از بین جدا میکند، قرار دارند.
- سینوس پشت چشمی: در استخوان اسفنوئید که در قاعده جمجمه هستند، قرار دارند.
انواع روش تخليه سینوس در خانه
اما مهمترین بخش ماجرا که باید در آن درباره نحوه تخلیه سینوسها صحبت شود. فارغ از اینکه جدیدترین درمان سینوزیت چیست، تلاش شده است در اینجا 10 راهکاری تخلیه سینوس به روش خانگی و طبیعی را مورد بحث و بررسی قرار داده شود. نکته مهم این است که استفاده از این راهکارها عوارضی ندارد. همچنین برخی از آنها با صرف هزینه اندک و برخی دیگر نیز بدون نیاز به صرف هزینه قابل اجرا است. پس جای نگرانی در استفاده از این 10 روش که در ادامه اشاره شده است، وجود ندارد.
شست و شوی بینی
شستشوی بینی با هدف رقیق کردن مایع مخاط، پاک کردن عفونت و کاهش سطح گرفتگی بینی به عنوان یکی از بهترین راهکارهای تخلیه سینوس به روش خانگی است. برای این منظور حتما توجه داشته باشید که باید از آب مقطر استفاده کنید. در صورتی که آب مقطر در اختیار ندارید، بهتر است آب را بجوشانید و اجازه دهید تا سرد شود. 250 میلیلیتر آب را با یک قاشق چایخوری نمک ترکیب کنید و به کمک سرنگ یا وسایل مخصوص شستشوی بینی، روزانه دو بار داخل بینی خود را شستشو دهید.
استفاده از بخور گیاهی
فرقی نمیکند که از دستگاههای بخور استفاده میکنید یا با استفاده از قرار دادن ظرف آب روی شعله تولید بخار مرطوب میکنید. در هر شرایطی تولید رطوبت گرم نقش کلیدی در کاهش دردهای سینوسی و تخلیه سینوس به روش خانگی ایفا میکند. به هیچ عنوان نباید اجازه دهید که محیط داخل بینی شما خشک شود. این کار صرفا فشار درد سینوزیت را افزایش میدهد. بهترین گزینه این است که یک دستگاه بخور گیاهی را همواره در اتاق خود داشته باشید و در سراسر شب که استراحت میکنید، اجازه دهید آن فضای اتاق را مرطوب کند.
کمپرس گرم
کمپرس گرم یکی دیگر از راههای مؤثر در تخلیه سینوس به روش خانگی است که استفاده از آن میتواند فشار سینوسی را در مدت زمان کمی کاهش دهد. برای این منظور میتوانید از کیسههای آب گرم استفاده کنید و با استفاده از آن روی بینی و پیشانی خود را به آرامی ماساژ دهید. این کار قطعا نتیجه میدهد.
دوش آب گرم
بخار گرم و مرطوب مانند معجزهای برای کاهش فشار سینوسی عمل میکند. حضور طولانی مدت در حمام که محیط آن با آب گرم کاملا بخار گرفته است، تأثیر بسیار خوبی روی کاهش فشار سینوسی و گرفتگیهای بینی دارد. رطوبت و گرما دو عامل کلیدی در تخلیه سینوس به روش خانگی و طبیعی به شمار میروند؛ چرا که باعث شل شدن عفونت در ناحیه سینوس شده و احتمال خارج شدن آنها افزایش پیدا میکند. به خاطر داشته باشید که در مدتی که داخل حمام هستید به طور مرتب با فین کردن محتویات داخل بینی خود را تخلیه کنید.
معجزه اسپری بینی بر تخلیه سینوس ها
اسپریهای بینی مختلفی برای درمان التهاب یا جلوگیری از بروز سینوزیت وجود دارد که از آن جمله میتوان به فلوتیکازون، مومتازون، بکلومتازون و کورتیکواستروئید اشاره کرده. البته استفاده از اینها صرفا باید با تجویز پزشک باشد. معمولا کسانی که از پلیب بینی رنج میبرند، از این اسپریها استفاده میکنند.
فواید زردچوبه و زنجبیل برای سینوزیت
زردچوبه و زنجبیل در کاهش التهاب ناشی از فشار سینوزیت بسیار مفید هستند. برای این منظور باید زردچوبه و زنجبیل با یکدیگر ترکیب و جوشانده شوند. مصرف این ترکیب علاوه بر کاهش التهاب، موجب درمان گرفتگیهای بینی نیز میشود.
تاثیر سرکه سیب بر تخلیه سینوزیت
برای کاهش تراکم مایع مخاطی میتوانید از سرکه سیب استفاده کنید که تأثیر بسیار زیادی روی کاهش دردهای سینوسی دارد. طریقه مصرف آن به این صورت است که باید دو یا سه قاشق سرکه سیب عمل نیامده را به یک فنجان آب گرم یا چای اضافه کنید و بنوشید. در طول روز سه بار باید این کار را تکرار کنید. میتوانید از آب لیمو تازه نیز به این ترکیب اضافه کنید. این روش از جمله مؤثرترین راهکارها برای تخلیه سینوس به روش خانگی به شمار میرود.
تاثیر درمانی سیر و پیاز بر سینوزیت
سیر و پیاز به عنوان مهمترین آنتیبیوتیکهای طبیعی شناخته میشوند که میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید. این دو ماده غذایی سطح عفونت بدن را به طرز چشمگیری کاهش میدهند. البته نقش آنها صرفا درمانی نیست؛ بلکه برای جلوگیری از سینوزیت حاد یا مزمن نیز میتوانید از سیر و پیاز استفاده کنید. بررسیهای تجربی نشان داده است که کسانی که در کنار غذای خود از سیر یا پیاز استفاده میکنند، به مراتب کمتر دچار بیماریهای عفونی میشوند و این نکته در کنترل فشارهای سینوسی فوقالعاده مؤثر است.
نوشیدن مایعات داغ
مایعات باید به مقدار زیاد در طول روز نوشیده شود تا گرفتگیهای راه بینی به این وسیله باز شود. به خاطر داشته باشید که به هیچ عنوان نباید به سراغ نوشیدنیهای خیلی خنک و یخ بروید. ترجیحا از مایعات داغ استفاده کنید که باعث شل شدن مایع مخاط و عفونت در مسیر دستگاه تنفسی شما شوند. بهترین گزینههای موجود برای شما نیز آب و چای گیاهی است. اگر مایل بودید میتوانید مقداری آب لیو ترجیحا ساده داخل چای یا آب خود بریزید. این کار در کاهش تورم ناشی از سینوزیت و تخلیله سریع سینوس به شما کمک زیادی میکند.
فواید چای شنبلیله برای سینوس ها
شنبلیله نیز برای درمان عفونتهای سینوسی بسیار مفید است. نحوه مصرف آن نیز ساده است. مقداری از آن را باید با آب بجوشانید و به این ترتیب چای شنبلیله آماده شده را بنوشید. البته ممکن است مصرف شنبلیله برای برخی افراد عوارض داشته باشد. پس بهتر است حتما قبل از مصرف در این زمینه پرسوجو کنید.
چه زمانی باید برای تخلیه سینوس به پزشک مراجعه کرد؟
تعدادی از بهترین و سادهترین راههای تخلیه سینوس به روش خانگی را مورد بررسی قرار دادیم. باید توجه داشته باشید که علائم سینوزیت معمولا باید ظرف چند روز بهبود پیدا کند. اما متأسفانه در موارد محدودی نیز شاهد هستیم که این عارضه بعضا تا بیش از سه ماه به طور میانجامد و این مسئله گرفتاریهای زیادی را برای افراد ایجاد میکند. با توجه به این نکته باید به یک سؤال مهم مبنی بر زمان مراجعه به پزشک پاسخ دهیم.
به طور کلی هیچ کس به اندازه فرد مبتلا به سینوزیت از شرایط خود مطلع نیست. اگر با گذشت چند روز متوجه شدید که عارضه رو به بهبودی میرود و در حال فروکش کردن است، نیازی به مراجعه به پزشک وجود ندارد. اما در صورتی که راههای درمانی زیر را بین یک هفته تا ده روز در خانه انجام دادید و عارضه نه تنها کنترل نشد بلکه شدت پیدا کرد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با معاینه دقیقتر مشکل را بررسی نماید.
سوالات رایج
در ادامه به معرفی برخی روشهای درمان سینوزیت اشاره شده است. چنانچه شما نیز تجربهای درباره درمان سینوزیت دارید در نظر نظرات با ما و دیگر کاربران مجله داروپلاس مطرح کنید.
سینوزیت را به هیچ عنوان نباید با سرماخوردگی اشتباه گرفت. تفاوت سرماخوردگی و سینوزیت در آن است که سرماخوردگی در اثر عفونت در دستگاه تنفسی بروز میکند. اما سینوزیت در اثر جمع شدن عفونت در سینوسها به وجود میآید که یکی از عوامل آن ناشی از سرماخوردگی است. معمولا افرادی که به عارضه سینوزیت دچار هستند پس از هر بار سرماخوردگی، عارضه آنها تشدید میشود.
در هنگام بروز سینوزیت حتما باید از خوردن مواد غذایی زیر اجتناب کنید:
لبنیات: باعث افزایش ترشح مایع مخاط در سینوس میشوند و در نتیجه عارضه را تشدید میکنند.
قند: باعث کاهش گلبولهای سفید در بدن و در نتیجه کاهش توان دفاعی بدن میشود.
آرد و نان: باعث افزایش ترشح مایع مخاطی در سینوسها میشوند.
نمک: این ماده باعث کاهش سطح آب بدن میشود و روند درمان سینوزیت را کند میکند.
معمولا در زمانی که روشهای تخلیه سینوس به روش خانگی جواب نمیدهد، باید به پزشک معالج خود مراجعه کنید. همچنین استفاده از اسپری بینی گیاهی آلرگل و محلول بخور اکالیپتوس 60 میلی لیتری گل دارو با مشورت پزشک، میتواند سینوزیت حاد را به خوبی درمان نماید.
بله؛ البته بهتر است که از لیموی تازه برای آبگیری استفاده کنید که تأثیر مثبت آن دو چندان شود. در هنگام نوشیدن آب میتوانید مقداری آب لیمو در آن بریزید. در تسریع روند بهبود سینوزیت بسیار مؤثر است.
کلام پایانی
در این مطلب 10 روش تخلیه سینوس به روش خانگی و طبیعی مورد بررسی قرار داده شده است. در مواردی نیز پیش میآید که درمانهای خانگی و حتی تجویزهای پزشکی نیز مؤثر واقع نمیشود و نیاز به عمل تخلیه سینوس وجود دارد. البته تشخیص این مسئله کاملا بر عهده پزشک است. با این وجود روشهای درمان خانگی و طبیعی در بسیاری از موارد مؤثر هستند و میتوانید بدون نگرانی از هیچ گونه عوارضی از آنها استفاده کنید.