انواع مکمل اشتها آور را بهتر و بیشتر بشناسید

4/5 - (2 امتیاز)

استفاده از انواع مکمل اشتها آور برای درمان بی اشتهایی کودکان و بزرگسالان بسیار موثر خواهد بود. همان‌طور که مصرف غذای زیاد می‌تواند سلامت انسان را به خطر اندازد، مصرف نکردن مواد غذایی ضروری مورد نیاز بدن نیز باعث بروز بیماری‌های متعددی می‌شود. البته برخی از افراد به دلیل بی‌اشتهایی هیچ میلی به خوردن غذا ندارند. بی‌اشتهایی ممکن است در تمام گروه‌های سنی از کودکان تا بزرگسالان رخ دهد. اما دلایل بی‌اشتهایی در افراد متفاوت است.

اگر بی‌اشتهایی در برخی مواقع رخ دهد، تأثیر منفی در سلامت افراد ندارد. مشکل از زمانی شروع می‌شود که بی‌میلی به غذا تبدیل به یک رفتار ثابت در افراد می‌شود. اگر چاره‌ای برای این منظور اندیشیده نشود، علاوه‌ بر کاهش وزن، بدن در تأمین بسیاری از مواد ضروری مورد نیاز خود نیز با مشکل مواجه می‌شود. برای حل این مشکل انواع مختلفی از مکمل‌های اشتها آور تولید شده است که نقش بسزایی در درمان بی‌اشتهایی در افراد گوناگون دارند. در ادامه این مطلب داروپلاس به معرفی انواع مکمل اشتها آور بزرگسالان و کودکان پرداخته شده است. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

دلایل بی اشتهایی افراد

بی‌اشتهایی به دلایل مختلفی در افراد بروز می‌کند که برخی از آن‌ها روانی و برخی دیگر فیزیولوژی هستند. البته برخی از این عوامل باعث بی‌اشتهایی در کوتاه‌ مدت می‌شوند؛ اما دسته‌ای دیگر از عوامل باعث بروز بی‌اشتهایی به‌ صورت دائمی در افراد می‌شوند. البته برخی از مهم‌ترین دلایل بی‌اشتهایی در افراد را می‌توان در موارد زیر خلاصه نمود:

بی اشتهایی
استفاده از مکمل افزایش اشتها روش برای رفع بی اشتهایی است.

عوامل کوتاه‌مدت بروز بی‌اشتهایی

برخی از عوامل هستند که در یک بازه زمانی مشخص باعث ایجاد احساس بی‌اشتهایی در افراد می‌شوند. مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • سرماخوردگی و آنفولانزا
  • عفونت‌های ویروسی و تنفسی
  • یبوست
  • مشکلات معده (ناراحتی معده، رفلاکس اسید معده، مسمومیت غذایی،‌ سوءهاضمه و …)
  • آلرژی‌ها
  • بارداری

عوامل پزشکی مؤثر در بی‌ اشتهایی

گاهی اوقات افراد به دلیل بیماری‌های مختلفی که دارند، تحت درمان دارویی خاصی قرار می‌گیرند. یکی از عوارض جانبی داروها یا عمل‌های جراحی ممکن است بی‌اشتهایی باشد. در همین راستا برخی از مهم‌ترین بیماری‌هایی که ممکن است منجر به بی‌اشتهایی شوند، عبارت‌اند از:

  • سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)
  • آسم
  • دیابت
  • بیماری کبد و کلیه
  • بالابودن سطح کلسیم خون
  • کم‌کاری و پرکاری تیروئید
  • سکته قلبی
  • سرطان معده و روده

مصرف انواع مسکن‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها و همچنین روش‌هایی درمانی مانند ایمونوتراپی، رادیودرمانی و شیمی‌درمانی نیز در بروز بی‌اشتهایی مؤثر هستند. انواع مکمل اشتها آور برای درمان بی‌اشتهایی این افراد طبق نظر پزشک متخصص قابل استفاده است.

عوامل روانی مؤثر در بی‌ اشتهایی

بی‌اشتهایی به دلیل مشکلات روانی که ممکن است هر فرد در زندگی خود با آن‌ها مواجه شود نیز بروز می‌کند. برخی از مهم‌ترین عوامل روانی که در ایجاد بی‌اشتهایی مؤثر هستند، عبارت‌اند از:

  • افسردگی
  • استرس و اضطراب
  • ترس و هیجان زیاد
  • ناراحتی و نگرانی

انواع مکمل اشتها آور

متناسب با دلایلی که باعث بروز بی‌اشتهایی در افراد می‌شوند، باید درمان لازم توسط پزشک تجویز شود. معمولاً برای درمانی بی‌اشتهایی ناشی از مشکلات روانی، داروهای ضدافسردگی و صحبت درمانی توصیه می‌شود. در سایر موارد نیز به تشخیص پزشک از انواع مکمل اشتهاآور می‌توان استفاده نمود. برخی از مهم‌ترین مکمل‌های اشتها آور که در حال حاضر استفاده از آن‌ها رایج است، عبارت‌اند از:

شربت اشتها آور باریج

شربت اشتها آور باریج یکی از محصولاتی است که ریشه در طب سنتی دارد و در گذشته نیز برای درمان بی‌اشتهایی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این شربت از ترکیب آب انار، نعنا و افزودنی‌های مجاز دارویی تشکیل شده است و به همین دلیل کاملاً گیاهی محسوب می‌شود. تاکنون هیچ‌یک از عوارض قرص‌های اشتهاآور در مصرف این شربت گزارش نشده است. این شربت در نقش یک اشتهاآور قوی خانگی برای کودکان و بزرگسالان قابل استفاده است.

شربت باریج
استفاده از شربت اشتها آور باریج برای افزایش اشتها

شربت زینگامان آرتیمان

شربت زینگامان آرتیمان به‌ عنوان یکی دیگر از انواع مکمل اشتهاآور به شمار می‌رود که پایه گیاهی دارد. در تولید این شربت اشتهاآور و چاق‌کننده بزرگسالان و کودکان از ترکیباتی نظیر فیبر گیاه اقاقیا، جلبک دریایی اسپیرولینا، زنجبیل، زردچوبه، کاسنی، شنبلیله و علف چشمه استفاده می‌شود. استفاده از این شربت اشتهاآور برای کودکان و بزرگسالان مجاز است؛ اما باید توجه داشته باشید که مصرف این شربت در کنار داروهای ضد انعقاد خون، ضدچسبندگی پلاکت، لخته خون و هپارین توصیه نمی‌شود.

شربت زینگامان
رفع بی اشتهایی با شربت زینگامان و افزایش اشتهای افراد

قرص اشتها آور شیکوریدین

قرص اشتهاآور شیکوریدین نیز به‌ عنوان یکی از انواع مکمل اشتهاآور نقش مؤثری را ایفا می‌کند. نکته مهم آن است که این قرص صرفاً مکمل اشتهاآور بزرگسالان است و نباید برای کودکان از آن استفاده نمود. قرص شیکوریدین نیز کاملاً ترکیبات گیاهی دارد و منجر به افزایش ترشح و دفع صفرا در بدن می‌شود. مصرف این قرص در کنار داروهای کاهش‌دهنده قند خون باید با تأیید پزشک صورت بگیرد و همچنین خانم‌های باردار نباید از آن استفاده کنند. دستور مصرف آن نیز به‌صورت 3 بار در روز حدود نیم ساعت قبل از غذا است و باید این کار را به مدت 4 الی 8 هفته ادامه داد.

قرص شیکوریدین
قرص اشتها آور شیکوریدین نباید به هیچ عنوان برای کودکان استفاده شود.

شربت اشتها آور زینک سولفات

یکی از انواع مکمل اشتهاآور که معمولاً برای کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد، شرب اشتهااور زینک سولفات است. مطالعات پزشکی نشان می‌دهد که کاهش سطح روی در بدن کودکان باعث بروز بی‌اشتهایی می‌شود. این مشکل به‌ ویژه در زمان بروز سرماخوردگی در کودکان بیش‌ از پیش خود را نمایان می‌کند. باید توجه داشته باشید که این شربت نیاز غذایی کودکان را برطرف نمی‌کند؛ بلکه در درمان بی‌اشتهایی آن‌ها نقش مؤثری دارد.

البته استفاده از این شربت ممکن است باعث ایجاد عوارض از جمله حالت تهوع، گلودرد، زخم در دهان، تب و لرز در برخی کودکان شود. به همین دلیل حتماً استفاده از این شربت را با نظر پزشک متخصص در دستور کار قرار دهید.

شربت زینک سولفات
شربت زینک سولفات برای افزایش اشتهای کودکان مناسب است و کاربرد دارد.

اسید چرب امگا 3

اسید چرب امگا 3 از جمله چربی‌های مفیدی است که بدن انسان حتماً به حضور آن نیاز دارد. روغن ماهی به‌ عنوان منبع اصلی اسید چرب امگا 3 به شمار می‌رود که هیچ‌گونه عوارض جانبی برای سلامتی انسان‌ها به بار نمی‌آورند. معمولاً مصرف 5 گرم روغن ماهی در ابتدای روز می‌تواند در درمان بی‌اشتهایی نقش مؤثری را ایفا کند.

امگا 3
منابع غنی از امگا 3 روشی مناسب برای درمان بی اشتهایی است.

نحوه مصرف مکمل اشتها آور

حال که با چند مورد از انواع مکمل اشتهاآور آشنا شده‌اید. لازم به ذکر است که این مکمل‌ها خالی از عوارض نیستند اما اگر مصرف آن‌ها مطابق نظر پزشک باشد، معمولاً مشکلی به وجود نمی‌آید. یکی از نکات اساسی که در مصرف مکمل‌های اشتهاآور برای کودکان و بزرگسالان باید مورد توجه قرار گیرد این است که نباید برای طولانی‌ مدت و به‌ صورت دائمی از آن‌ها استفاده نمود؛ چرا که بسیاری از عوارض در طولانی‌ مدت خود را نشان می‌دهند. همچنین در صورت مؤثر بودن قرص اشتهاآور کودکان و بزرگسالان، ظرف مدت‌ زمان مشخصی نشانه‌های درمان بی‌اشتهایی در افراد ظهور می‌کند.

عوارض جانبی احتمالی قرص اشتها آور

عوارض قرص‌های اشتهاآور بعضاً می‌تواند سلامت افراد را در معرض خطر جدی قرار دهد. به همین دلیل توصیه اکید پزشکان آن است که مصرف این داروها با نظر پزشک متخصص صورت بگیرد؛ چرا که باید شرایط یک فرد به‌ صورت مجزا برای سازگاری یا انواع مکمل اشتها آور مورد بررسی قرار گیرد.

به‌ عنوان‌ مثال وقتی کودکی با مشکل بی‌اشتهایی مواجه می‌شود، پزشکان معمولاً از داروهای حاوی سیپروهیپتادین برای او تجویز می‌کنند؛ اما به‌ هیچ‌ عنوان برای درمان بی‌اشتهایی در بزرگسالان به سراغ این دسته از داروها نمی‌روند.

این روزها صحبت در خصوص مکمل اشتهاآور بدنسازی نیز بحث‌های داغی را به همراه آورده است. بسیاری از افراد لاغر با مراجعه به باشگاه‌های بدنسازی به دنبال راه‌های تمرینی و در کنار آن مصرف مکمل‌های اشتهاآور به‌ منظور حل مشکل لاغری خود هستند. باید توجه داشته باشید که در قانون هیچ مجوزی به باشگاه‌های بدنسازی برای تجویز دارو یا مکمل داده نشده است.

کراتین یکی از اصلی‌ترین مکمل‌هایی است که در این باشگاه‌ها برای ورزشکاران بدنساز توصیه می‌شوند. اما بهتر است قبل از مصرف برای جلوگیری از عوارض انواع مکمل اشتها آور حتماً به با پزشک متخصص مشورت کنید.

ایجاد تداخلات دارویی

تداخلات دارویی یکی دیگر از مشکلاتی است که در مصرف انواع مکمل اشتها آور ممکن است در افراد بروز کند. زمانی که یک فرد دچار بیماری زمینه‌ای است یا تحت درمان خاصی قرار دارد، نباید هیچ‌گونه دارویی را بدون نظر پزشک معالج خود مصرف کند. بسیاری از دارو‌ها تداخلات جدی با یکدیگر دارند و مصرف هم‌ زمان آن‌ها عوارض جبران‌ناپذیری را درپی خواهد داشت.

بخشی از تداخلات دارویی مهمی که در خصوص انواع مکمل اشتها آور وجود دارد را در بالا اشاره شده است. توجه داشته باشید که اگر هر نوع بیماری دارید و داروی خاصی مصرف می‌کنید، برای درمان بی‌اشتهایی حتماً ابتدا از پزشک خود مشورت بگیرید.

سوالات رایج

در این بخش به برخی سوالات رایج کاربران درباره مکمل‌های اشتها آور پاسخ داده شده است. اگر شما نیز تجربه‌ای درباره مصف مکمل‌های معرفی شده دارید، لطفا در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران مجله داروپلاس در میان بگذارید.

چه گیاهانی اشتها را تحریک می کنند؟

ریشه‌های قاصدک، بابونه، شیرین بیان، خار مریم، مارچوبه، زنجبیل، جینسینگ، جنیتاین و زردچوبه از جمله مهم‌ترین گیاهانی هستند که در افزایش اشتها نقش بسزایی را ایفا می‌کنند.

کدام ویتامین ها اشتهای بچه ها را افزایش می دهند؟

ویتامین B1 به‌ عنوان مهم‌ترین منبع اشتهاآور برای کودکان به شمار می‌رود. این ویتامین در موادی مانند جلبک دریایی، تخمه آفتاب‌گردان، فندق استرالیایی، لوبیا سیاه، عدس، سویا، لوبیا سفید، نخود سبز، لوبیا چیتی، ماش و گوشت گاو بسیار یافت می‌شود.

به کسی که نمی خواهد غذا بخورد چه غذایی بدهیم؟

جذاب کردن غذا، افزایش تعداد وعده‌های غذایی و در عین‌ حال کاهش حجم آن‌ها و استفاده از غذاهای پرکالری به‌ عنوان مهم‌ترین راه‌ها برای غذا دادن به افرادی است که بی‌اشتها هستند. لبنیات، گوشت و میوه‌هایی نظیر موز به‌ عنوان گزینه‌های مناسبی برای تغذیه این دسته از افراد به شمار می‌رود.

محرک اشتهای طبیعی چیست؟

محرک اشتهای طبیعی به‌ عنوان موادی به شمار می‌روند که از هیچ‌گونه ماده مصنوعی ساخته نشده‌اند و به‌ نوعی اشتهاآور قوی خانگی به شمار می‌روند. شربت افرا خالص، ادویه و ترشیجات، گشنیز، چای رازیانه و زنجبیل به‌عنوان بهترین محرک‌های اشتهای طبیعی شناخته می‌شوند.

کلام پایانی

در این مطلب با تعدادی از انواع مکمل اشتها آور آشنا شدیم. همان‌ طور که از ابتدا اشاره شد، بی‌اشتهایی اگر تبدیل به یک رویه در افراد شود، عوارض جدی برای سلامتی آن‌ها به دنبال دارد. بسیاری از مواد ضروری مورد نیاز بدن از مصرف غذا تأمین می‌شود و در صورتی‌ که در این مسئله اختلالی به وجود بیاید، سلامت افراد به خطر می‌افتد. سعی کنید برای درمان بی‌اشتهایی حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید و طبق تجویز او نسبت به مصرف مکمل‌های اشتهاآور اقدام کنید.

ممکنه دوست داشته باشی
برامون نظرتو بنویس

آدرس ایمیلت پیش ما جاش محفوظه