روش های کاربردی برای افزایش وزن کودکان + مکمل ها

5/5 - (1 امتیاز)

یکی از دغدغه‌هایی که بسیاری از والدین با آن مواجه هستند، وزن کودک است. کمبود وزن در کودکان بیشتر از اضافه وزن شایع است. به همین جهت راهکارهای افزایش وزن کودک هم طرفداران بیشتری نسبت به کاهش وزن در این زمینه دارد. سوالی که معمولا والدین در ذهن خود دارند، این است که چگونه وزن کودکان را افزایش دهند و در عین حال تغذیه‌ سالم را هم در وعده‌های غذایی آن‌ها جای دهند؟ در این مطلب داروخانه آنلاین داروپلاس تلاش شده است تا راهکارهای افزایش وزن برای کودکانی که کم وزن بیان شوند.

مهم‌ترین عوامل بر چاق شدن کودک

عوامل زیادی هستند که می‌توانند باعث چاق شدن کودک شوند. این عوامل گاهی به شکل مستقیم و گاهی هم غیرمستقیم روی بدن کودک تاثیر می‌گذارند و باعث افزایش وزن کودک می‌شوند. این عوامل عبارتند از:

  • فعالیت و ورزش: هر چه میزان فعالیت و ورزش کودک شما بیشتر باشد، کالری بیشتری می‌سوزاند و در نتیجه اشتهای بیشتری برای غذا خوردن دارد. غذایی که بعد از ورزش و فعالیت، کودک میل می‌کند به خوبی جذب بدن شده و باعث افزایش وزن به شکلی اصولی و درست خواهد شد.
  • زیاد کردن مقدار غذا: این مورد یکی از عواملی است که بسیاری از والدین از آن استفاده می‌کنند. زیاد کردن حجم و مقدار غذا باعث می‌شود که کودک بیشتر بخورد و در نتیجه یکی از عوامل مهم در افزایش وزن کودک است.
  • شیر و آبمیوه: شیر و آبمیوه‌های طبیعی به دلیل داشتن مواد مغذی و قندهای طبیعی، می‌تواند به افزایش وزن طبیعی کودک کمک کند. پس اگر قصد دارید که وزن کودک خود را افزایش دهید، شیر و آبمیوه را حتما در وعده‌های غذایی او بگنجانید.
  • غذاهای دارای کالری بیشتر: مصرف غذاهایی که کالری بیشتری دارند، می‌تواند باعث چاقی کودک شود. اما به دلیل اینکه معمولا غذاهای پرکالری، مضرات خاص خود را هم دارند، بهتر است از این عامل تاثیرگذار، تا حد امکان استفاده نکنید.
چاق شدن کودک
تمامی موارد گفته شده تاثیر بسیار خوبی بر چاق شدن کودک دارند.

روش‌های افزایش وزن کودک

در کنار عوامل تاثیرگذار، روش‌هایی وجود دارند که باعث افزایش وزن کودک می‌شوند و با کمک آن‌ها می‌توانید به سادگی و بعد از مدت کوتاهی وزن کودک خود را افزایش دهید.

مکمل افزایش وزن کودک

انواعی از مکمل‌های غذایی وجود دارند که به اشتهای بیشتر کودکان و رساندن کالری بیشتر به آن‌ها کمک می‌کنند. متخصصان تغذیه‌ کودکان استفاده از این مکمل‌ها را توصیه نمی‌کنند؛ اما به هر حال یکی از روش‌هایی است که استفاده می‌شود. مثلا اضافه کردن شیرخشک به شیر می‌تواند تا 60 کالری به آن بیافزاید و باعث افزایش وزن کودک شود.

توجه به وعده غذایی منظم

نظم و ترتیب در وعده‌های غذایی باعث می‌شود که کودک در زمان‌های مشخصی احساس گرسنگی کند و غذا در زمان مناسب به او برسد. مثلا کودکی که سه وعده‌ کامل صبحانه، ناهار و شام می‌خورد، طبیعتا وزن مطلوب‌تری نسبت به کودکی دارد که دو وعده‌ ناهار و شام را می‌خورد.

روتین میان وعده سالم

در کنار وعده‌های اصلی، میان‌وعده‌ها هم مهم هستند و می‌توانند به جذب کالری بیشتر کودکان کمک کنند. اگر کودک وعده‌های غذایی منظمی داشته باشد، معمولا عصرها احساس گرسنگی خواهد کرد و وجود یک میان‌وعده‌ جذاب در افزایش وزن تاثیر خواهد داشت.

اگر کودک شما در سنین مدرسه است و زمان زیادی را در مدرسه به سر می‌برد، حتما میان‌وعده‌ای برای او در نظر بگیرید. در میان‌وعده به این نکته باید توجه کنید که حتما از مواد غذایی مفید و سالم باشند. مثلا چیپس و پفک، گزینه‌ مناسبی برای میان‌وعده نیست و به جای آن می‌توان از میوه، آجیل و تنقلات و شیر استفاده کرد.

میان وعده کودکان
مصرف میان وعده های سالم به افزایش وزن کودکان و سلامت آنها بسیار کمک خواهد کرد.

معجون افزایش وزن کودک

برای کودک خود می‌توانید معجون‌های خوشمزه و مقوی درست کنید که هم مقدار کالری خوبی را به آن‌ها می‌رساند و هم سالم هستند. در ادامه روش ساخت چند معجون برای افزایش وزن کودک را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.

  • حریره بادام: در مرحله اول یک پیمانه بادام را خیس کنید و اجازه دهید که حدود 6 ساعت در همان حالت قرار بگیرد. حتما بادام ها را از شب قبل خیس کنید؛ چرا که این عمل به بادام‌ها حجم داده و آنها را نرم می‌کند. در مرحله بعد آب بادام‌ها را خالی کرده و داخل مخلوط‌کن بریزید، مجددا به اندازه چهار پیمانه آب درون ظرف بریزید و حدود سه دقیقه مخلوط کنید. در مرحله آخر مخلوط حاصل را از صافی رد کنید تا شیر بادام حاصل شود، برای شیرین کردن این معجون می‌توانید از عسل استفاده کنید. این ترکیب فوق‌العاده مغذی و مقوی است.
  • آرد گندم: ابتدا یه اندازه یک قاشق غذاخوری مغزهای بادام، گردو، پسته و فندق را آسیاب کرده و در داخل یک ظرف دربسته درون یخچال قرار دهید. سپس دو قاشق مرباخوری آرد گندم خانگی، یک قاشق چای‌خوری نبات و مخلوط آجیل را به همراه 100 سی سی آب روی شعله ملایم قرار دهید و به مدت یک ربع دائما هم بزنید تا ته نگیرد تا به غلظتی مشابه فرنی برسد. برای کودکان کم‌وزن می‌توانید تخم آفتابگردان را نیز اضافه کنید.
  • معجون بستنی: معجون بستنی را اغلب در آبمیوه‌ فروشی‌ها میل کردید، اما اینبار می‌توانید آن را در خانه و برای فرزندتان آماده کنید. برای اینکار کافیست موز را رنده کرده و با شیر مخلوط کنید، پوره 4 مغز (بادام، پسته، گردو و فندق) را اضافه کنید و در آخر خرما و بستنی وانیلی را به معجون بیفزایید. این معجون حدودا 1300 کیلو کالری خواهد داشت و برای بچه‌ها فوق‌العاده خواهد بود.
  • معجون شیره انگور: شاید کودک شما هم از طعم شیره‌ی انگور به تنهایی خوشش نیاید، اما مخلوط آن با شیر طعم خوشی برای کودک ایجاد می‌کند. مصرف این معجون هم از خاصیت شیر برای کودک برخوردار است و هم اشتهای کودک بیشتر می شود. اگر کودک شما مشکل کم‌خونی دارد و یا دچار ضعف بدنی است، آخرشب این معجون را درست کرده و به کودک دهید.

مصرف رژیم غذایی پرانرژی

از دیگر روش‌هایی که برای افزایش وزن کودکان می‌توان استفاده کرد، رژیم غذایی است که سرشار از انرژی باشد. به این صورت کودکان انرژی بیشتری خواهند داشت و در کنار آن مواد معدنی را بهتر جذب می‌کنند. مواد غذایی زیر می‌توانند در این رژیم غذایی جای گیرند:

تاثیر موز بر افزایش وزن کودک

موز یکی از منابع طبیعی است که برای دریافت انرژی می‌توان آن را میل کرد. کربوهیدرات‌ها و چربی‌های سالم این ماده خوراکی در کنار 105 کالری که دارد، تمایل به خوردن آن را برای کودکان را بسیار فوق‌العاده می‌کند.

موز خوردن کودکان
موز یکی از خوراکی های محبوب کودکان است که افزایش وزن آنها و رسیدن به وزن نرمال کمک خواهد کرد.

خواص تخم مرغ برای چاقی کودکان

تخم‌مرغ ماده‌ دیگری است که می‌تواند در این لیست جای بگیرد. تخم‌مرغ منبع غنی از پروتئین و آمینو اسید است که در کنار ویتامین‌هایی مثل B12 و A به خوبی نیازهای بدن کودک را پاسخ می‌دهد.

مصرف گوشت قرمز و مرغ

مرغ به دلیل داشتن پروتئین که در ساخت عضلات اهمیت زیادی دارد و گوشت قرمز به دلیل منبع غنی از آهن و چربی که برای رشد بدن بسیار ضروری است، می‌توانند به افزایش وزن کودک کمک کنند.

مصرف انواع میوه و سبزیجات

میوه‌هایی مثل گلابی که منبع خوبی از فیبرهای رژیمی، ویتامین C و آهن است، هلو که منبعی غنی از نیاسین، ویتامین‌های A و C است، انبه، سیب و سایر میوه‌ها که هرکدام از خواص خود را دارندُ می‌توانند در رژیم غذایی پرانرژی و خصوصا برای میان‌وعده‌ها مفید باشند.

سبزیجات نیز به عنوان مکمل‌های غذایی مثل کاهو، سیب‌زمینی، اسفناج، کدو تنبل، هویج و غیره می‌توانند به اشکال مختلف مورد استفاده قرار گیرند و تاثیرات زیادی در افزایش وزن کودک داشته باشند.

کره بادام زمینی برای افزایش وزن کودکان

یکی از مواد غذایی که کودکان معمولا خیلی به آن علاقه دارند و با چربی و روغن طبیعی که دارد، باعث افزایش میزان کالری و در نهایت افزایش وزن کودک می‌شود، کره بادام زمینی است. کره بادام زمینی را معمولا در وعده صبحانه میل می‌کنند و آن را روی نان تست یا بیسکوییت می‌مالند. اگر کودک شما به بادام‌ زمینی حساسیت داشت، می‌توانید از فندق به عنوان جایگزین آن استفاده کنید.

مصرف کره بادام زمینی
در صورتی که کودک شما به کره بادام زمینی حساسیت ندارد بهتر است از فواید کره بادام زمینی غفلت نکنید.

شربت برای وزن گیری کودک

در کنار نوشیدنی‌ها و آبمیوه‌های طبیعی که می‌توانید برای کودکان خود در نظر بگیرید و درست کنید، شربت‌های مختلفی برای افزایش اشتها و افزایش وزن در بازار موجود هستند که باعث چاق شدن کودک می‌شوند. اما به دلیل عوارضی که معمولا این نوع شربت‌ها دارند، مصرف آنها توصیه نمی‌شود. اما با این حال در ادامه چند نوع شربت را معرفی خواهیم کرد تا در صورت نیاز از آنها استفاده کنید.

  • شربت اشتها آور عصاره انار: این شربت عصاره‌ای از چندین میوه ترش است که در یک قوطی کنار هم قرار گرفته‌اند؛ و به دلیل اینکه ترش است، با دادن آن به کودک، اشتهای او تحریک شده و تمایل بیشتری به خوردن غذا دارد. از آن جایی که این شربت از عصاره میوه‌های مختلف تشکیل شده است، می‌توان گفت که عوارض خاصی برای کودکان نخواهد داشت.
  • شربت سیپروهپتادین: یکی از معروف‌ترین شربت‌های اشتهاآور که پزشکان تجویز می‌کنند، شربت سپروهپتادین است. در کنار آن معمولا مکمل‌های دیگری نیز برای کودک تجویز می‌شود. این شربت برای از بین بردن حساسیت‌های فصلی، پوستی، غذایی و غیره تجویز می‌شود که از عوارض آن می‌توان به افزایش مفرط اشتها اشاره کرد. اگر این شربت به طور مکرر و خیلی زیاد توسط کودکان مصرف شود، می‌تواند منجر به توهم، دیوانگی، مشکلات قلبی و عروقی، ریوی و خواب‌آلودگی و تحریک‌پذیری و حتی مرگ شود.
  • شربت روی یا زینک پلاس: یکی از علل کم‌اشتهایی یا بی‌اشتهایی کودکان کمبود روی یا همان زینک پلاس است. که با رفع آن بی‌اشتهایی کودک از بین می‌رود و در نتیجه وزن او افزایش می‌یابد. از این رو مادران برای تقویت فرزندان خود، این شربت را به کودکان می‌دهند. روی برای بزرگسالان نیز کاربرد دارد و در برخی از موارد برای اشتهای افراد بزرگسال هم آن را تجویز می‌کنند.
  • شربت آهن: با کمبود آهن در بدن، کودکان همیشه خسته، کسل و بی‌اشتها می‌شوند. برای رفع بی‌اشتهایی کودک، مادران می‌توانند از شربت آهن استفاده کنند تا هم کمبود بدن کودک را جبران کنند و هم بی‌اشتهایی کودک را رفع کنند. با دادن این شربت به کودک، اشتهای کودک باز شده و کودکان می‌توانند مواد غذایی مفید را میل کنند.

تاثیر عدس بر چاق شدن کودکان

عدس حاوی پروتئین‌های مفیدی است که به رشد مغز کمک زیادی می‌کند. عدس پلو و عدسی از جمله غذاهایی هستند که با عدس درست می‌شوند و معمولا بچه‌ها به آن‌ها علاقمند هستند. استفاده از عدس در وعد‌ه‌های غذایی به افزایش رشد کودکان بسیار کمک خواهد کرد.

مصرف غذای عدسی
استفاده از عدس به دلیل خواص بینظیری که در رشد و نمو کودکان دارد به افزایش وزن آنها نیز بسیار کمک خواهد کرد.

قد و وزن نرمال کودک

سوالی که ممکن است ذهن شما را هم درگیر کرده باشد، میزان قد و وزن نرمال کودک است. نسبت وزن به قد، یک معیار مشخصی است که به آن شاخص توده بدنی هم گفته می‌شود. این معیار در بزرگسالان وجود دارد و میزان سنجش آن‌ها نیز هست. اما برای کودکان این معیار خیلی نمی‌تواند کاربردی و مناسب باشد؛ چرا که کودکان دائما در حال رشد هستند و این نسبت را مدام تغییر می‌دهند. بهترین راه برای فهمیدن این موضوع، مراجعه به پزشک تغذیه کودکان است.

زمانی که احساس کردید وزن کودک شما بیش از حد کم است یا اشتهایی ندارد، می‌توانید به پزشک مراجعه کنید و وزن ایده‌آل را از پزشک متخصص بپرسید تا برای برنامه‌ غذایی او بهتر تصمیم بگیرید.

سوالات رایج

در این بخش به برخی سوالات کاربران درباره انواع روش‌های افزایش وزن کودکان پاسخ داده شده است.اگر شما نیز راهکار مناسبی برای افزایش وزن کودکان سراغ دارید در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران داروپلاس درمیان بگذاریدو

چه زمانی باید نگران افزایش وزن نوزاد باشم؟

پاسخ دقیق به این سوال را پزشکان متخصص می‌توانند بدهند. اما اگر کودک شما میل و اشتهای کمتری دارد یا نسبت به ماه‌های گذشته وزن زیادی کم کرده است، بهتر است که به فکر چاره‌ای باشید و به پزشک مراجعه کنید.

کودک در ماه چقدر باید وزن اضافه کند؟

به صورت کلی نمی‌توان مقدار معینی برای این سوال تعریف کرد. اما تا جایی که به اضافه وزن بیش از حد دچار نشود، منطقی است.

چه عواملی می‌تواند باعث افزایش وزن نوزاد نشود؟

کمبود مواد معدنی، مثل ویتامین‌ها، آهن و غیره می‌تواند باعث شود که وزن نوزاد به درستی افزایش نیابد.

ممکنه دوست داشته باشی
برامون نظرتو بنویس

آدرس ایمیلت پیش ما جاش محفوظه